Seulul a oprit marti difuzarea de mesaje de propaganda la difuzoarele instalate de-a lungul liniei de demarcatie cu Coreea de Nord, a anuntat un oficial de la Ministerul Apararii, in cadrul unui acord vizand sa dezamorseze tensiuni recente, dupa trei zile de negocieri la nivel inalt, relateaza DPA, citata de Mediafax.

Seulul a anuntat oprirea difuzoarelor la pranz (6.00, ora Romaniei), dupa ce Coreea de Nord si-a expimat "regretul" fata de exploziile care au mutilat luna aceasta doi militari sud-coreeni care se aflau intr-o misiune de patrulare in zona demilitarizata (DMZ), o zona puternic militarizata care desparte cele doua tari surori si inamice.

Coreea de Nord a fost, de asemenea, de acord sa anuleze starea de "cvasi-razboi" in care si-a plasat trupele in urma unui incident armat, anunta luni consilierul sud-coreean in domeniul securitatii Kim Kwan-jin, la Seul, in timp ce negocierile inca nu se incheiasera.

Reprezentantii celor doua Corei ar fi ajuns luni la un acord pentru reducerea tensiunilor, dupa negocieri purtate timp de 3 zile in urma recentelor schimburi de focuri de la frontiera comuna, potrivit unor surse citate de agentia sud-coreeana Yonhap.

Coreea de Nord a ordonat vineri trupelor sale sa fie pregatite pentru un "razboi total", pentru a sprijini acest ultimatum care cere ca Seulul sa inceteze operatiunile de propaganda de la frontiera impotriva regimului de la Phenian. Ultimatumul a expirat sambata la 08.30 GMT, insa Seulul a refuza initial sa se conformeze si si-a plasat la randul sau armata in stare de alerta maxima.

Tensiunile s-au amplificat in peninsula dupa un rar schimb de focuri de artilerie care a avut loc joi intre cele doua tari.

Seulul acuza Phenianul ca a provocat schimbul de focuri lansand mai multe obuze in directia unui difuzor de-al sau de la frontiera care transmitea mesaje de propaganda. Coreea de Sud a ripostat tragand obuze de artilerie de 155 mm.