Presedintele asa-numitei regiuni Transnistrene, Evghenii Sevciuk, a anuntat ca fondul de carti al scolilor din regiune va fi inlocuit cu carti rusesti pana la inceputul noului an scolar, scrie RIA Novosti, potrivitUnimedia.

Potrivit lui, autoritatile isi propun sa distribuie scolilor aproximativ 360.000 de carti noi, pregatite conform noilor programe de studii. Sevciuk a declarat ca cartile vor fi inlocuite in proportie de 100%.

El si-a exprimat recunostinta fata de reprezentantul special al presedintelui rus in regiunea Transnistreana, Dmitrii Rogozin si presedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat in urma cu doua saptamani ca Federatia Rusa nu va mai pleca din Transnistria, avand in vedere ca pentru Moscova acel teritoriu reprezinta, din punct de vedere strategic, "un soi de Kaliningrad".

"Niciodata Federatia Rusa nu va mai pleca din Transnistria. Vreau sa exprim acest punct de vedere sa nu existe dubii. Acest format de negociere a situatiei din Transnistria s-a aratat absolut ineficient. El a lasat timpul sa lucreze in favoarea separatistilor. Acum, Transnistria si-a dezvoltat toate structurile specifice unui stat, unui statulet, fie el si statulet mafiot, are toate caracteristicile specifice unui astfel de stat. Federatia Rusa nu va ezita niciodata sa sustina separatistii de la Tiraspol pentru a-si mentine acel petec de pamant, care inseamna pentru Federatia Rusa, din punct de vedere strategic, un soi de Kaliningrad, dar nu la Nord, ci la Sud", a declarat fostul presedinte, la deschiderea Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, judetul Harghita.