Cei trei tineri americani care l-au imobilizat pe atacatorul din trenul Amsterdam - Paris, impiedicand astfel o posibila tragedie, spun ca au ajuns eroi "din intamplare". Acestia aveau bilete la clasa I si cum nu au reusit sa isi gaseasca locurile s-au asezat in alt vagon, la intamplare, potrivit washingtonpost.com. Fiindca WI-FI -ul nu mergea bine, au decis sa se ridice si sa isi caute locurile. Astfel l-au auzit pe cetateanul marocan cand a deschis focul si au reusit sa il imobilizeze.

Spencer Stone si prietenii sai - Alek Skarlatos, in varsta de 22 de ani, si Anthony Sadler, in varsta de 23 de ani - au reusit sa-l neutralizeze pe cetateanul marocan care a deschis focul, ajutati de un britanic, Chris Norman, un sexagenar. Faptul ca cei trei americani s-au aflat la locul potrivit a fost doar o intamplare.

"Am decis sa ne ridicam deoarece WiFi nu mergea bine in acel vagon. Am zis ca daca tot avem bilete la clasa I sa mergem sa stam acolo", a declarat Anthony Sadler, 23 ani, unul dintre cei trei americani, pentru washingtonpost.com. Astfel ca la jumatate de ora dupa ce trenul a plecat din Amsterdam, au decis sa isi schimbe locurile.

Spencer Stone, soldat in fortele aeriene ale SUA, a observat ca marocanul de 26 de ani se comporta suspect si l-a auzit cum incerca sa-si incarce arma in toaleta trenului de mare viteza ce facea cursa Amsterdam-Paris.

"Parea sa fie gata sa lupte pana la capat. Asa ca si noi am fost la fel", a declarat si Spencer Stone care a fost ranit la brat si la fata in timpul luptei. Acestia spun ca nu au avut un plan cand au sarit pe atacator si a fost instinctul de supravietuire.

Stone calatorea cu un membru al Garzii Nationale din Oregon, Alek Skarlatos, de 22 de ani, ce era in permisie si se plimba prin Europa dupa o misiune in Afganistan.

Barbatii au fost laudati pentru curajul lor de presedintele american Barack Obama. Presedintele francez Francois Hollande le va inmana luni Legiunea de Onoare, cea mai inalta decoratie a Frantei.