Anchetatorii francezi il interogau duminica pe Ayoub El Khazzani - imobilizat vineri seara de pasageri salutati ca eroi la bordul unui tren Thalys - incercand sa afle ce planuia, daca avea complici, si scotocind trecutul acestui tanar islamist care pare ca a calatorit mult, relateaza Mediafax citand AFP.

Ayoub El KhazzaniFoto: Captura YouTube

Doua anchete au loc - una a Parchetului Antiterorist din Paris, cu competente la nivel national, si una a Parchetului federal belgian.

Masura arestarii preventive a lui Ayoub El Khazzani si retinerii lui in sediul Directiei Generale pentru Securitate Interna DGSI) de la Levallois-Perret, la periferia Parisului, a fost prelungita sambata pana marti seara.

Marocanul, care ar urma sa implineasca 26 de ani pe 3 septembrie, a inceput prin a nega orice plan terorist, explicand ca a gasit din intamplare arme, pe care a decis sa le foloseasca pentru a jefui calatori la bordul trenului Thalys. Dupa aceea a spus putine lucruri.

Insa profilul sau de islamist radical - reperat de serviciile de informatii din mai multe tari europene - ii orienteaza pe anchetatori catre pista unui atac terorist care s-ar fi putut termina intr-o baie de sange daca trei tineri americani, aflati in vacanta in Europa, si un britanic nu ar fi intervenit sa-l dezarmeze.

In confruntare, unul dintre americani, Spencer Stone, membru al Fortelor americane aeriene (USAF), un tanar masiv, in varsta de 23 de ani, cu parul ras, a fost ranit cu un cutter la mana, iar alt pasager, un franco-american care locuieste la Boulogne-Billancourt (Hauts-de-Seine) a fost ranit de un glont.

Spencer Stone si prietenii sai - Alek Skarlatos, in varsta de 22 de ani, si Anthony Sadler, in varsta de 23 de ani - au reusit sa-l neutralizeze pe marocan, cam de aceeasi varsta cu ei, ajutati de britanic, Chris Norman, un sexagenar. Toti au fost salutati ca eroi si urmeaza sa fie primiti luni la Palatul Elysee, impreuna cu un pasager francez, in varsta de 28 de ani, care a incercat primul sa-l dezarmeze pe Ayoub El Khazzani, dar care prefera sa ramana anonim.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, Ayoub El Khazzani, a carui identitate a fost confirmata cu ajutorul amprentelor digitale, "traia in Belgia, a urcat intr-un tren in Belgia si avea asupra arme pe care le-a achizitionat, fara indoiala, in Belgia. Si avea documente emise in Spania", a rezumat o sursa apropiata dosarului.

El Khazzani a locuit timp de sapte ani in Spania, din 2007 si pana in martie 2014. El a sosit in aceasta tara la varsta de 18 ani. S-a instalat mai intai la Madrid, iar apoi la Algesiras, in Andalusia, unde s-a remarcat prin discursuri de legitimare a jihadului. Tanarul subtire si de inaltime medie a trait de pe urma unor locuri de munca marunte si a fost arestat o data pentru "trafic de droguri", potrivit unei surse din cadrul serviciilor antiteroriste spaniole.

Potrivit serviciilor spaniole de informatii, barbatul ar fi plecat din Franta in Siria, ceea ce acesta a negat in timpul arestului preventiv, dupa care ar fi revenit in Hexagon.

La opt luni de la atacurile de la revista de satira Charlie Hebdo si la un supermarket de produse cu specific evreiesc de la Paris, atacul dejucat vineri a determinat Belgia sa-si consolideze masurile de securitate in trenuri si gari.

In Franta, Societatea Nationala de Cai Ferate (SNCF) a creat un numar de telefon pentru semnalarea "situatiilor anormale", dar exlude sa introduca pe peron acelasi tip de controale ca in aeroporturi.