Individul inarmat care a deschis focul intr-un tren in Franta, vineri, fiind dezarmat apoi de pasageri, arata slabit si subnutrit si a spus ca a vrut doar sa comita un jaf, a relatat duminica o avocata desemnata din oficiu care l-a intervievat pe suspect dupa atac, transmit Reuters si AFP.

Suspectul, la momentul arestarii sale in gara ArrasFoto: Agerpres/EPA

"Am vazut pe cineva care era foarte bolnav, cineva foarte slabit fizic, ca si cand ar suferi de subnutritie, foarte, foarte slab si foarte buimacit", a declarat avocata Sophie David pentru canalul BFMTV.

David a mai afirmat ca marocanul in varsta de 26 de ani s-a aratat surprins cand i s-a spus ca autoritatile europene il suspecteaza ca este militant islamist.

"El este uluit de motivatiile teroriste atribuite actiunilor sale", a aratat David, care l-a descris pe acesta drept clientul sau. Ea a relatat ca suspectul era descult si purta doar o camasa alba de spital si chiloti la interviul desfasurat intr-o sectie de politie din Arras, nordul Frantei, localitatea in care trenul s-a oprit dupa incident.

Cand avocata i-a explicat ca au fost persoane ranite, clientul sau "a fost socat. Mi-a spus exact ". "Din punctul lui de vedere, nu s-a tras niciun foc", "Kalashnikovul nu a functionat" si a fost imobilizat "imediat", a explicat David.

Barbatul, identificat de surse franceze si spaniole apropiate dosarului drept Ayoub El Khazzani, i-a spus avocatei ca a gasit arma Kalashnikov pe care o avea asupra sa intr-un parc din apropiere de Gara de Sud din Bruxelles, unde obisnuia sa doarma.

Ajutat de un translator, pentru ca nu vorbeste "niciun cuvant in franceza", potrivit avocatei, El Khazzani a dat asigurari ca a gasit armele intr-o "valiza ascunsa", descoperita in acel parc.

"Cateva zile mai tarziu, el a decis sa urce intr-un tren despre care alte persoane fara adapost i-au spus ca ar fi plin de persoane bogate ce calatoresc de la Amsterdam la Paris, iar el a sperat ca va avea cu ce sa-si cumpere de mancare in urma unui jaf armat", a mai relatat David.

Marocanul s-ar fi gandit apoi sa "traga intr-un geam al trenului si sa sara pe geam" pentru a scapa, potrivit sursei citate.