Militantii Al Qaeda au preluat controlul principalului port din Yemen, Aden, scrie Reuters, citand informatii furnizate de localnici. Realizarea grupului este inca un semn ca Al Qaeda castiga putere in Yemen dupa cinci luni de razboi civil civil.

Intrarea Al Qaeda in Peninsula Araba, in Aden - candva unul dintre cele mai active porturi ale lumii si cea mai veche si sigura parte a unei tari destul de agitate - este unul din cele mai mari castiguri pentru militantii grupului

"Zeci de militanti Al Qaeda patruleaza inarmati strazile in mai multe zone din Tawahi (district din Yemen n. red.). De asemenea, altii au ridicat steagul negru al Al Qaeda deasupra cladirilor guvernamentale, inclusiv cea administratiei portuare", a declarat Reuters un localnic.

Yemenul “se face farame” intr-o criza umanitara ce s-a tot adancit in lunile de razboi civil ce au trecut, declara, pe 11 august, conducatorul Comitetului International al Crucii Rosii.

“Situatia umanitara este pur si simplu catastrofala. Fiecare familie din Yemen a fost afectata de conflict… Lumea trebuie sa se trezeasca si sa-si dea seama ce se intampla”, spune Peter Maurer.

Aproape 4.000 de persoane au fost ucise, iar 1,3 milioane au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele in timpul conflictului, a spus el.

Criza politica din Yemen s-a transformat in razboi civil in martie cand fortele huthi, sprijinite de Iran, ce au preluat capitala Sanaa, au avansat spre sud spre portul Aden, fortandu-l pe presedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi sa fuga in Arabia Saudita.

O coalitie militara condusa de Arabia Saudita a inceput pe 26 martie o campanie de bombardare a pozitiilor huthi cu scopul de a-l readuce de facto la putere pe Hadi si pentru a elimina influenta Iranului din tara vecina.

De atunci fortele huthi au reusit sa recastige teren pe mai multe fronturi.