Actorul francez Jean-Hugues Anglade, unul dintre pasagerii ramasi blocati vineri in trenul Thalys pe ruta Amsterdam-Paris impreuna cu un atacator inarmat, a acuzat personalul feroviar ca s-a inchis in interiorul locomotivei si ca a refuzat sa le deschida usa, in pofida apelurilor lor la ajutor, relateaza AFP.

Jean-Hugues AngladeFoto: Captura YouTube

"Am auzit pasageri tipand in engleza: "Trage! Trage! Are un Kalashnikov!". Eram cu cei doi copii ai mei si cu partenera, iar in jurul nostru erau circa 15 pasageri", a povestit actorul pentru saptamanalul Paris Match.

"Dintr-odata, membri ai personalului navigant au fugit, ghemuit, pe culoar. Aveau fetele palide. S-au indreptat spre locomotiva, vagonul lor de lucru. Au deschis cu o cheie speciala, apoi s-au inchis inauntru. Atacatorul era la cateva zeci de metri de noi, in vagonul numarul 12", a adaugat el.

"Noi eram in vagonul 11. Barbatul inarmat venea spre noi, era hotarat. M-am gandit ca asta e sfarsitul, ca vom muri, ca ne va ucide pe toti (...) Eram prizonieri in acest tren si era imposibil sa scapi din acest cosmar. Eram prinsi intr-o capcana!", a mai relatat actorul francez, in varsta de 60 de ani.

"Cautam toti o iesire, un mod de a scapa, de a supravietui. Am spart geamul ca sa trag alarma, pentru a opri trenul. M-am taiat foarte tare la degetul mijlociu, pana la os, iar trenul a incetinit. Insa eram in continuare blocati in interior", a continuat Jean-Hugues Anglade.

"Stateam cu spatele la perete, lipiti unii de altii de usa metalica a vagonului. Bateam in plafon, tipam ca personalul sa ne lase sa intram, strigam "Deschideti!". Voiam ca ei sa reactioneze. In van... Nimeni nu ne-a raspuns. Liniste", a acuzat el.

"Acest abandon, aceasta frica, aceasta singuratate, a fost ingrozitor si insuportabil! A fost, pentru noi, inuman. Minutele pareau ore. Mi-am protejat cu tot corpul copiii, repetandu-le intruna ca totul va fi bine (...)", a mai povestit Anglade.

"Apoi, un tanar, Anthony Sadler, a venit grabit in vagonul nostru si ne-a spus ca atacatorul a fost imobilizat de soldati americani aflati in permisie, ca totul e-n regula", a explicat Anglade.

Potrivit actorului, deznodamantul este "un miracol". "Am avut un noroc incredibil sa-i avem pe acesti soldati americani (in tren). Vreau sa salut curajul lor eroic si sa le multumesc, fara ei am fi fost toti morti", a concluzionat el.