Barbatul puternic inarmat arestat vineri in Franta, dupa ce a deschis focul la bordul unui tren Thalys pe ruta Amsterdam-Paris, este suspectat de apartenenta la "miscarea islamista radicala", a declarat sambata ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, care a subliniat insa ca identitatea acestuia trebuie inca stabilita in mod oficial, transmite AFP.

"Trebuie sa ramanem prudenti", dar "daca identitatea pe care o declara" este confirmata, vorbim despre un cetatean marocan in varsta de 26 de ani, semnalat de catre autoritatile spaniole serviciilor de informatii franceze cu privire la apartenenta acestuia la aceasta miscare, a explicat Cazeneuve in cursul unei declaratii de presa.

Serviciile franceze au emis apoi o fisa "S" cu privire la acesta, pentru a-l putea repera daca vine in Franta.

Potrivit lui Bernard Cazeneuve, acest individ a locuit in 2014 in Spania, apoi in 2015 in Belgia. In gara din Bruxelles s-a urcat atacatorul in trenul Thalys, iar parchetul federal belgian a anuntat sambata deschiderea unei anchete "pe baza legii antiterorism".

Suspectul se afla sambata in custodia politiei la periferia pariziana, in sediul sub-directiei antiteroriste si al Directiei generale de securitate interna, unde a fost transferat in cursul diminetii de la Arras, orasul din nordul Frantei unde a fost arestat.

UPDATE: Suspectul a calatorit din Franta in Siria (serviciile antitero spaniole)

Atacatorul din trenul Amsterdam-Paris, suspectat de apartenenta la miscarea islamista radicala, a calatorit in Siria, din Franta, a informat sambata o sursa din cadrul serviciilor antiteroriste spaniole pentru AFP.

"El a locuit in Spania, la Algeciras (regiunea Andaluzia, sud), timp de un an, pana in 2014, apoi a decis sa se mute in Franta", a relatat aceasta sursa. "Odata ajuns in Franta, el s-a deplasat in Siria, inainte de a reveni Franta", a adaugat sursa, confirmand o informatie publicata initial de cotidianul spaniol El Pais.

Anchetatorii francezi il interogau sambata pe barbatul care a fost placat si dezarmat, vineri, de soldati americani aflati in vacanta chiar cand acesta se pregatea sa deschida focul cu o arma Kalashnikov asupra pasagerilor unui tren ce efectua o cursa Amsterdam-Paris.