Oficiali de rang inalt din cele doua Corei se vor intalni in Panmunjom, localitatea abandonata de pe granita unde s-a semnat in 1953 armistitiul si care este folosita si acum pentru negocieri intre cele doua regimuri.

Kim Jong-UnFoto: Captura YouTube

Intalnirea este programata sa aiba loc la jumatate de ora dupa expirarea ultimatumului dat de Phenian, prin care cerea Seulului sa opreasca propaganda cu megafoane de la frontiera sau sa se pregateasca de un raspuns militar, informeaza Reuters.

Consilierul pentru securitate al presedintelui sud-coreean Park Geun-hye si ministrul pentru unificare se vor intalni cu Hwang Pyong So, adjutant militar de top al lui Kim Jong Un si un alt oficial de rang inalt ce se ocupa cu relatiile dintre cele doua tari, la 6pm, ora Seulului.

Coreea de Nord propusese initial o intalnire vineri, dar Sudul a solicitat ca aceasta sa fie sambata si la ea sa participe si Hwang.

Coreea de Nord a ordonat vineri trupelor sale sa fie pregatite pentru un "razboi total", pentru a sprijini acest ultimatum care cere ca Seulul sa inceteze operatiunile de propaganda de la frontiera impotriva regimului de la Phenian. Ultimatumul expira sambata la 08.30 GMT, insa Seulul refuza sa se conformeze si si-a plasat la randul sau armata in stare de alerta maxima.

Tensiunile s-au amplificat in peninsula dupa un rar schimb de focuri de artilerie care a avut loc joi intre cele doua tari.

Seulul acuza Phenianul ca a provocat schimbul de focuri lansand mai multe obuze in directia unui difuzor de-al sau de la frontiera care transmitea mesaje de propaganda. Coreea de Sud a ripostat tragand obuze de artilerie de 155 mm.

Amenintarea razboiului pluteste deasupra Peninsulei Coreene: