Cancelarul Angela Merkel este hotarata sa ia masuri in fata cresterii explozive a numarului refugiatilor, situatie ce a ajuns sa provoace tensiuni in Germania, relateaza vineri agentia DPA, citata de Agerpres.

Sefa guvernului de la Berlin se va deplasa marti la Marxloh, o suburbie saraca a orasului industrial Duisburg, unde imigrantii ilegali romi, libanezi si kurzi au ajuns sa se lupte pentru suprematie, iar politia tine cu greu situatia sub control. Angela Merkel se va intalni acolo cu liderii confesiunilor musulmana si crestina, precum si cu activistii care militeaza pentru sporirea ajutoarelor sociale acordate imigrantilor.

Germania se asteapta sa primeasca anul acesta circa 800.000 de cereri de azil, numar ce reprezinta 1% din populatia tarii. Drept urmare, guvernul de la Berlin doreste sa intensifice repatrierea imigrantilor ilegali a caror cerere de azil aparent nu poate fi justificata de razboaie sau de represiuni politice, cum este cazul celor proveniti din cele sase tari grupate in asa-numita zona a Balcanilor Occidentali.

Cancelarul german urmeaza sa se intalneasca joi, la Viena, cu liderii acestor sase state, de unde provin o mare parte din imigrantii clandestini sositi in Germania. Potrivit purtatorului de cuvant al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, in cadrul intrevederilor din capitala Austriei vor fi discutate si motivele ce determina atat de multi oameni sa paraseasca respectivele tari.

In timp ce autoritatile locale de pe intreg cuprinsul Germaniei se vad obligate sa creeze rapid adaposturi pentru refugiati si noi locuri in scoli pentru copiii imigrantilor, care cei mai multi nu vorbesc limba germana, Angela Merkel a subliniat duminica, intr-un interviu acordat postului ZDF, ca cea mai mare provocare a executivului ei, dar si a Europei in ansamblu, va fi in perioada urmatoare imigratia ilegala. In opinia ei, alte chestiuni, precum stabilitatea zonei euro ori situatia din Grecia, trec acum pe planul secund.