Turcia si Statele Unite au stabilit sa creeze o zona demilitarizata intre doua orase siriene ocupate de reteaua terorista Stat Islamic, dupa care vor permite accesul in regiune membrilor Armatei Siriene Libere (ASL), forta opozitiei moderate din Siria, informeaza site-ul cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.

Turcia si Statele Unite au semnat un memorandum de intelegere in acest sens, iar planul crearii zonei demilitarizate este diferit de operatiunile coalitiei internationale care bombardeaza pozitii teroriste din Irak si Siria.

Avioane militare turce si americane vor bombarda pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic situate in orasele siriene Jarablus si Marea. Terestru vor interveni fortele opozitiei moderate siriene. Dupa eliminarea teroristilor din aceasta zona situata la frontiera Siriei cu Turcia, vor fi construite tabere pentru cazarea refugiatilor aflati acum pe teritoriul turc.

Memorandumul pentru lansarea operatiunilor a fost semnat de presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, si de omologul sau american, Barack Obama.

Turcia a lansat, pe 24 iulie, o operatiune "antiterorista", atacand pozitii militare kurde din Irak si militanti ai retelei sunnite Stat Islamic, in Siria. Turcia a initiat raidurile aeriene ca reactie la atacul terorist din orasul Suruc, soldat cu 32 de morti si revendicat de reteaua terorista Stat Islamic.

Este prima data in ultimii doi ani cand armata turca ataca pozitii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare paramilitara care lupta de zeci de ani pentru obtinerea autonomiei in Turcia si care este implicata, de circa un an, in confruntari cu reteaua terorista Stat Islamic.

Aripa militara a PKK a revendicat recent uciderea a doi politisti turci care ar fi colaborat cu organizatia terorista sunnita Stat Islamic, activa in Siria, Irak, nordul Egiptului si nordul Libiei.

Siria se confrunta, incepand din martie 2012, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 220.000 de morti.