Aurul exploatat cu armata: "Mineritul ne divide poporul, il ucide si nu ne ajuta"

de EurActiv.ro     HotNews.ro, EurActiv.ro
Joi, 20 august 2015, 17:54 Actualitate | Internaţional

Extractia aurifera de la Didipio, Filipine. Sursa foto: Captura Youtube
Foto: Hotnews
Gaurile adanci de aproape 6.000 de metri sunt singurele ramase in zonele unde odinioara se inaltau munti. Regiuni largi, in care micii fermieri plantau in trecut orez sau fructe, au fost transformate in exploatari miniere, aparate cu armata, declansand razboaie civile. Comunitati intregi au fost stramutate. Se intampla in Filipine, dar se poate intampla oriunde.

Comunitati intregi au fost stramutate fortat iar sate intregi, cum este cazul Didipio (din Filipine), au fost parasite in totalitate pentru a face loc unor mine aurifere, care executa extractii pe scara larga. 

Mina filipineza, pazita de garduri inalte si indelung contestate de indigenii Bugkalot, care se tem de poluare, scurgeri de minerale in mediul inconjurator si probleme de sanatate, este doar una dintre zecile de mine noi, deschise in ultimii ani pentru a satisface cresterea cererii mondiale pentru mineralele utilizate in dispozitive electronice precum smartphone-uri, console sau laptop-uri.

In ciuda noilor politici de mediu, impuse la nivel global, minele ¬verzi¬ sunt aproape inexistente in zonele de extractie din Africa, Asia sau America Latina, unde companiile gigant, din industria electronica, continua sa se aprovizioneze cu materie prima obtinuta din minele tarilor subdezvoltate, intretinand astfel starea de conflict. (Desigur, exista si exceptii, precum initiativa FAIRPHONE care incurajeaza utilizatorii de smartphone-uri sa se implice in promovarea unei industrii electronice mult mai echitabila).  

Potrivit expertilor in domeniu, care au realizat un ¬atlas¬ (Environmental Justice Atlas) al zonelor de conflict, boom-ul mineralelor exploatate la nivel mondial (aur, cupru, cobalt, staniu, tantal sau tungsten) creaza adevarate conflicte sociale in cadrul comunitatilor locale si incalca drepturile omului, distrugand aproape integral mediul in regiuni intregi din Asia, America Latina si Africa. Infiltrarea deseurilor miniere in apa, sol, precum si scurgerile masive de deseuri produc grave probleme de sanatate care afecteaza locuitorii din acele zone.


Citeste articolul integral pe EurActiv.ro
Acest proiect face parte din planul national de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) si este finantat de Comisia Europeana si de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizatia EurActiv România este singura responsabila de continutul acestui material si în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a pozitiei Uniunii Europene.
[P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

2194 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

Invatamantul profesional a fost vazut in Romania ca o optiune care nu iti ofera foarte multe perspective de viitor. Astfel, foarte multi parinti si elevi prefera calea liceului si apoi a unei facultati care, de cele mai multe ori, produce someri pe banda rulanta.
(Sondaj sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania)
1. Sunteti pro sau contra invatamantului profesional din Romania?
(Un singur răspuns posibil)
 • Pro - mi se pare o alternativa buna
 • Contra - nu iti ofera prea multe posibilitati profesionale pe piata muncii
 • Nu ma intereseaza, oricum voi trai pe banii parintilor
2. Considerati ca scoala profesionala ar putea fi o solutie pe termen mediu si lung pentru reducerea somajului?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
3. Considerati viabila alegerea unei scoli profesionale in detrimentul unui liceu, mai ales in zonele unde economia nu este foarte diversificata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
4. Credeti ca este mai utila o scoala profesionala axata pe domenii unde exista o lipsa acuta de personal calificat sau o universitate care produce pe banda rulanta absolventi intr-un domeniu fara cautare pe piata muncii?
(Un singur răspuns posibil)
 • O scoala profesionala - sanse mai mari de angajare
 • Universitatea ramane universitate - diploma e importanta
 • Nu stiu, nu ma intereseaza


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă