Imigrantii extracomunitari care tranziteaza teritoriul sarb in drumul spre Uniunea Europeana incearca sa ocoleasca gardul construit de autoritatile ungare prin capatul estic al acestuia, la frontiera comuna dintre Serbia, Ungaria si Romania, potrivit unor surse citate de presa italiana.

Zeci de imigranti au fost observati in ultimele zile la capatul estic al gardului metalic pe care Ungaria il construieste de-a lungul intregii frontiere cu Serbia. Gardul incepe in zona localitatii ungare Kubekhaza, situata la frontiera cu Romania si cu Serbia. Ungaria nu poate construi gard si pe frontiera cu Romania, dat fiind ca masura ar intra in contradictie cu reglementarile Uniunii Europene.

In acest context, imigrantii extracomunitari au descoperit ca pot ocoli gardul prin zona localitatilor Majdan/Rade (Serbia) - Beba Veche (Timis, Romania) - Kubekhaza (Ungaria), potrivit Mediafax.

"Ungaria se inchide intr-un ghetou", acuza Robert Molnar, primarul localitatii ungare Kubekhaza, citat de site-ul de stiri italian IlPiccolo.it, care a realizat un reportaj in zona.

"Prin construirea acestui gard, Ungaria transmite intregii lumi: nu ne interesati, nu suntem curiosi", afirma primarul neafiliat niciunui partid politic.

Potrivit presei ungare, zilele trecute autoritatile au arestat 18 imigranti extracomunitari care taiasera plasa metalica a gardului si ajunsesera in orasul ungar Asotthalom.

In contextul breselor facute de imigranti in gard, Guvernul de dreapta de la Budapesta a decis saptamana trecuta dublarea barierei metalice pe intregul segment al frontierei cu Serbia. "Este necesar un gard dublu de-a lungul intregii frontiere cu Serbia, pe distanta de 177 de kilometri", a declarat Janos Lazar, seful de cabinet al premierului Viktor Orban.

"In unele zone ale frontierei exista deja gard metalic dublu. Masura va fi extinsa de-a lungul intregii frontiere, desi au existat doar cateva tentative de taiere a gardului", a explicat Lazar. "Gardul construit la frontiera cu Serbia este o masura temporara, luata impotriva migratiei ilegale si contrabandei, nu impotriva refugiatilor politici", a spus oficialul ungar.

In plus, Guvernul Ungariei a decis construirea centrelor pentru refugiati departe de zonele rezidentiale. "Premierul Viktor Orban a cerut Ministerului de Interne sa se consulte permanent cu autoritatile locale, cu localnicii si cu organizatiile civice pe tema centrelor temporare pentru refugiati", a adaugat Lazar.

Guvernul Ungariei a alocat 22,2 miliarde de forinti (71,8 milioane de euro) pentru construirea unui controversat gard metalic la frontiera cu Serbia, pe o distanta de 175 de kilometri, si pentru centre speciale necesare cazarii imigrantilor. Gardul, criticat de Uniunea Europeana si de Serbia, ar urma sa fie finalizat pe 31 august.

In cursul anului 2015, in Ungaria au patruns peste 110.000 de imigranti extracomunitari.