Ofiterul estonian, retinut de serviciile speciale ruse in septembrie anul trecut la frontiera estoniana si inculpat ulterior pentru spionaj, a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pe teritoriul Rusiei, informeaza newsru.com, citat de Agerpres.

Sentinta in cazul lui Eston Kohver a fost data miercuri de un tribunal din regiunea Pskov, situata in apropiere de granita cu Estonia, regiune unde, potrivit Moscovei, a fost retinut presupusul agent estonian.

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anuntat la 5 septembrie anul trecut arestarea lui Kohver in regiunea Pskov, in timp ce acesta incerca sa deruleze o operatiune de culegere de informatii secrete.

FSB indica la acea data ca asupra lui au fost gasite un pistol, munitie, 5.000 de euro si "echipament special pentru inregistrari ilegale", precum si "materiale destinate unei misiuni de spionaj".

Parchetul estonian a anuntat in schimb ca Eston Kohver a fost "capturat de necunoscuti veniti din Rusia, in timp ce el era de serviciu pe teritoriul estonian", si "rapit cu forta, sub amenintarea armei".

Comunitatea internationala a cerut eliberarea ofiterului estonian si a acuzat Rusia de incalcarea legilor internationale si a principiului inviolabilitatii frontierelor. Parlamentul European declara in luna martie ca Eston Kohver face obiectul unei "rapiri", prin "incalcarea dreptului international", si denunta retinerea lui "ilegala" in Rusia.

UE cere eliberarea "imediata" a ofiterului estonian

Uniunea Europeana a facut apel miercuri la Rusia sa-l elibereze "imediat" pe ofiterul estonian condamnat la 15 ani de inchisoare pentru spionaj, subliniind in acelasi timp ca "rapirea" acestuia de catre serviciile secrete ruse in Estonia constituie "o incalcare flagranta a dreptului international".

"UE continua sa faca apel la Federatia Rusa sa actioneze in acord cu obligatiile sale internationale, sa-l elibereze imediat pe dl. Kohver si sa garanteze intoarcerea lui in Estonia in deplina siguranta", a afirmat sefa diplomatiei europene Federica Mogherini intr-un comunicat, preluat de AFP.

"Rapirea dlui Kohver si incarcerarea sa ilegala in Rusia constituie o incalcare flagranta a dreptului international. Pe de alta parte, dl. Kohver a fost privat de dreptul la un proces impartial: nu au fost audiente publice, consulul estonian nu a fost autorizat sa fie prezent la audiente si dl. Kohver a fost lipsit de o asistenta juridica adecvata", a adaugat Federica Mogherini.