NATO a avertizat miercuri "separatistii sustinuti de Rusia" din estul Ucrainei, afirmand ca "orice tentativa de a cuceri si mai mult teritoriu ucrainean ar fi inacceptabila", in contextul in care violentele au crescut in intensitate in ultimele saptamani, relateaza AFP.

"Aliatii au subliniat necesitatea, pentru toate partile, a unei dezescaladari a tensiunilor si de a da dovada de retinere", a mai transmis o purtatoare de cuvant a NATO, dupa o reuniune a comitetului politic ce reuneste reprezentantii celor 28 de state membre ale Aliantei Nord-Atlantice.

"Aliatii si-au exprimat profunda lor ingrijorare cu privire la recenta si brusca escaladare a violentelor" in estul Ucrainei, a precizat purtatoarea de cuvant, Carmen Romero, intr-un comunicat.

"Rusia are o responsabilitate particulara in vederea gasirii unei solutii politice", a continuat aceasta, reamintind ca, din punctul de vedere al NATO, solutia la acest conflict care s-a soldat cu peste 6.800 de morti in 16 luni trebuie gasita "prin mijloace diplomatice".

"Punerea in aplicare in totalitate a acordurilor de la Minsk", care au permis instituirea unui armistitiu fragil in luna februarie, "este calea catre pace", a insistat purtatoarea de cuvant.

"Orice tentativa din partea separatistilor sustinuti de Rusia de a cuceri si alte teritorii ucrainene ar fi inacceptabila pentru comunitatea internationala", a avertizat Romero, in contextul in care insurgentii au desemnat in mod deschis Mariupol drept urmatoarea lor tinta.

Pe de alta parte, Romero a mai sustinut ca "observatorii OSCE trebuie sa-si poata desfasura activitatea in siguranta si fara restrictii". Organizatia, ai carei observatori au fost trimisi in estul Ucrainei pentru a constata pe teren punerea in aplicare a acordurilor de la Minsk, s-a plans miercuri de o hartuire "fara precedent", in special din partea rebelilor pro-rusi.

Kievul, NATO, Uniunea Europeana si Washingtonul acuza Rusia ca ii sprijina pe separatisti cu arme si soldati, lucru negat categoric de Moscova.