Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) l-a decapitat pe fostul director al Antichitatilor din orasul antic Palmira, in centrul Siriei, au anuntat miercuri seful acestui serviciu sirian si un ONG, relateaza Mediafax.

Kaled al-Assaad, in varsta de 82 de ani, a fost executat de jihadisti din cadrul gruparii extremiste marti dupa-amiaza, la Palmira, in provincia Homs (centru), a declarat pentru AFP Maamoun Abdelkarim, directorul general al Departamentului pentru Antichitati si Muzee al Siriei.

"Daech (acronimul SI in araba) l-a executat pe unul dintre cei mai eminenti experti in lumea antica", a deplans Abdelkarim.

Imagini in care apare corpul lui al-Assaad agatat de un stalp au fost postate pe site-uri jihadiste. O pancarta era legata de corpul victimei identificate ca fiind al-Assad, acuzat de catre islamisti ca este un sustinator al regimului deoarece a reprezentat Siria la conferinte in strainatate.

Observatrul Sirian pentru Drepturile Omului a anuntat, de asemenea, executarea lui al-Assad, precizand ca acesta a fost decapitat intr-o "piata din Palmira, in fata a zeci de persoane".

Jihadistii au cucerit de la fortele regimului sirian, in mai, orasul Palmira, in care se afla ruine antice cunoscute in intreaga lume si introduse de catre UNESCO in Patrimoniul Mondial al Umanitatii.

De atunci comunitatea internationala si-a exprimat temerea ca SI ar putea sa distruga numeroase tezaure arheologice din acest oras antic, considerat "perla desertului sirian", asa cum gruparea sunnita ultraradicala a procedat in Irak.