Vladimir Yakovlev, fondatorul prestigioasei publicatii financiare Kommersant, avertizeaza, intr-o postare pe Facebook, ca in urmatoarele saptamani sau luni in Rusia se va produce fie "o schimbare de guvern, cu consecinte complet impredictibile si periculoase; sau o criza sociala severa cu explozie de criminalitate stradala, lipsa produselor de prima necesitate si pericole reale pentru viata si sanatatea cetatenilor", relateaza deschide.md. In acest context, Yakovlev, ii sfatuieste pe rusi, in masura in care pot, sa isi ia copiii si sa fuga din tara pentru cateva luni.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Redam mai jos postarea integrala facuta de Vladimir Yakovlev si tradusa de deschide.md:

"Fara gluma,

Nu am o parere buna despre nivelul facultatilor mele mintale. Cei care ma cunosc pot confirma - am o multime de defecte si de excentricitati. Dar am un fel de intuitie care nu m-a dezamagit.

De aceea fac aceasta postare.

Sunt sigur ca, in curand, in Rusia - peste cateva saptamani, luni - va avea loc unul dintre urmatoarele doua scenarii:

Sau o schimbare de guvern, cu consecinte complet impredictibile si periculoase; sau o criza sociala severa cu explozie de criminalitate stradala, lipsa produselor de prima necesitate si pericole reale pentru viata si sanatatea cetatenilor.

Prin urmare si fara glume:

Daca este posibil, lasati totul si FUGITI, dar mai important, duceti-va copiii.

Ok, nu pentru totdeauna - doua-trei luni, maxim sase luni. Dar plecati. Daca in acest timp nu se intampla nimic, iar situatia va fi mai buna, voi fi foarte bucuros sa constat ca am gresit.

Inteleg ca cei care acum au 25-30 de ani nu simt realitatea unor astfel de scenarii. Nici eu, la acea varsta nu am simtit. Pana intr-o zi cand m-am intors din vacanta, am fost de dimineata la sala de sport de la "Dinamo", am iesit din sala de sport, m-am asezat in masina si am constatat ca, langa mine, la semafor, stateau tancuri si alta tehnica militara.

Se intampla in dimineata zilei de 19 august 1991, puciul a avut loc de dimineata. Trei nopti la rand in oras s-au auzit focuri de arma. Atunci totul s-a terminat ca printr-o minune fara varsari de sange civil.

Acum acest miracol nu va mai avea loc. Si nu pentru ca cei care erau slabi ieri, azi sunt puternici, ci pentru ca nimeni in Rusia nu va mai putea influenta situatia, nu are cine.

Revolutiile au loc intotdeauna in mod neasteptat. Revolutia din Romania a inceput cu un miting in sprijinul conducatorului de atunci - Ceausescu.

Ultimele alegeri in Sovietul Suprem al URSS, inainte de prabusirea tarii, au avut loc cu largul "sprijin si incurajare" a populatiei.

Razboiul civil in Rusia a inceput dupa revoltele din Sankt-Petersburg, despre care nimeni in tara nu stia si care abia dupa mai multe decenii au fost catalogate drept "Marea Revolutie din Octombrie".

Nu putem considera ca increderea in propriile forte ale guvernului este un semn de stabilitate. Exista doua semnale clasice ale cataclismului social care se apropie:

1. Nemultumirea generala si puternica a populatiei. Nu conteaza in ce problema.

2. Divizarea societatii, care in mod normal reprezinta o paleta mare de diverse puncte de vedere politice, in doua tabere opuse, cu o incarcatura emotionala mare una fata de cealalta.

Ambele aceste semnale sunt prezente in Rusia. Dupa parerea mea, catastrofa nu poate fi evitata.

Stiu ca nu voi fi auzit, dar eu totusi voi spune - avem nevoie sa nu ne mai injuram pentru a constata cine are dreptate. Pentru ca nu conteaza. Vom putea afla mai tarziu. Acum este important doar modul in care vom salva oamenii - fiintele umane, indiferent de convingerile lor politice.

Pentru ca foarte curand, va fi foarte rau, teribil si foarte periculos pentru toata lumea.

Cred ca niciun om normal astazi nu poate avea nicio indoiala ca puterea este complet disfunctionala si nu are eficiente parghii de guvernare in general, cu atat mai mult intr-o situatie de criza.

Cred ca situatia este de asa natura incat este nevoie de un Comitet de Salvare Nationala, nu pentru a rasturna guvernul, cu aceasta sarcina se descurca chiar statul foarte bine, fara niciun ajutor. Este necesar un Comitet de salvare a oamenilor de situatia din viitorul apropiat.

Sper foarte mult ca oricine altcineva - mai inteligent - a creat deja un astfel de comitet, in liniste si fara tam-tam. Navalnii sau Hodorkovski, nu conteaza.

Dar daca am gresit, si nimic de genul acesta nu s-a intreprins, trebuie sa-l facem imediat. Eu pot recomanda numele. Sa-i spunem 19-20! In cinstea acelei singure nopti din 19-20 august 1991, cand, in fata Casei Albe de la Moscova, tara a fost intr-adevar unita in dorinta comuna de a se salva.

БЕЗ ШУТОКЯ, честно, невысокого мнения об уровне своих умственных способностей. Те кто меня знает, могут подтвердить -...

Posted by Vladimir Yakovlev on Monday, 17 August 2015