Peste 60 de e-mail-uri ale lui Hillary Clinton din perioada in care ea era secretar de stat al SUA, din cele 3.500 care au fost deja facute publice, au fost etichetate a posteriori drept "confidentiale", a indicat luni Departamentul de Stat, potrivit AFP si Agerpres.

In aceasta polemica ce afecteaza campania pentru alegerile prezidentiale din 2016 a lui Hillary Clinton, postul de televiziune Fox News afirma chiar ca ar exista peste 300 de e-mail-uri datand din perioada 2009-2013 care ar contine informatii sensibile.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby, a explicat ca "din cele peste 3.000" de e-mail-uri care au fost facute publice de ministerul sau din primavara (n.r. ¬ de fapt, 3.500 de e-mail-uri), "63 au fost clasificate" a posteriori, "majoritatea la un nivel extrem de scazut a ceea ce noi consideram a fi confidential".

El a recunoscut de asemenea ca numarul de e-mail-uri etichetate ca avand informatii sensibile va continua sa creasca pe masura ce Departamentul de Stat va publica treptat cele peste 30.000 de e-mail-uri profesionale ale fostei sefe a diplomatiei americane.

"63 din peste 3.000. Este un procent mic. Nu am nicio indoiala ca va mai exista corespondenta ce va fi clasificata pe masura ce vom publica aceste e-mail-uri", a explicat John Kirby. "Este un calcul matematic, un fapt", a constatat el.

Un inspector general al serviciilor de informatii este, printre altii, insarcinat cu aceasta munca de clasificare a e-mail-urilor lui Hillary Clinton.

Potrivit Fox News, peste 300 de e-mail-uri ar putea fi "potential" vizate de aceasta etichetare. Kirby a recunoscut ca 305 e-mail-uri au fost transmise serviciilor de informatii pentru ca acestea sa le evalueze continutul.

Hillary Clinton a trimis si primit 62.320 de e-mail-uri in cei patru ani ca secretar de stat, din 2009 pana in 2013, de pe o adresa de e-mail privata, si nu de pe una guvernamentala. La solicitarea Departamentului de Stat, ea a restituit pentru arhivare 30.490 de e-mail-uri pe care le considera a fi profesionale.

Fosta sefa a diplomatiei americane mai considera ca restul de 31.830 de e-mail-uri sunt personale si a afirmat ca le-a sters de pe serverul sau privat.

Departamentul de Stat este pe cale sa examineze toate e-mail-urile oficiale ale fostei sale sefe. Institutia a publicat deja 3.500 si toate ar urma sa fie facute publice pana in ianuarie.

La sfarsitul saptamanii trecute, candidata republicana la alegerile prezidentiale din 2016 s-a declarat din nou "convinsa" ca nu a trimis sau primit niciodata nicio informatie care sa fie clasificata la momentul trimiterii sau primirii sale.