Autoritatile din China au descoperit o sucursala "fantoma" a uneia dintre cele mai mari banci din lume, China Construction Bank, noul caz intrand intr-un grup select din care fac parte si falsul magazin Apple sau versiunea locala a magazinelor Ikea, scrie Mediafax citand Financial Times.

Un cetatean chinez a creat "banca fantoma" in provincia Shandong si pentru a convinge lumea ca este reala a dotat-o cu cititoare de carduri si carnete de depuneri, potrivit cotidianului britanic Financial Times. La ghiseele bancii lucrau mai multe adolescente.

"Sucursala fantoma" din apropierea orasului Linyi se alatura unora dintre cele mai impresionante inselatorii inregistrate in China. Printre acestea se numara falsii ofiteri de armata care cutreiera tara strangand spagi, vanzatorul de bauturi racoritoare care si-a inscenat propria moarte pentru a primi compensatii din partea autoritatilor locale, dar si traderul chinez de orez care a anuntat ca a cumparat o banca din SUA care de fapt nu exista.

Banca falsa din Shandong a rezistat o luna, pana cand o femeie care a depus 40.000 de yuani (6.200 dolari) a aflat ca nu putea retrage suma la o sucursala reala a China Construction Bank. Sefii bancii au realizat ca se confrunta cu un caz de inselatorie si au anuntat politia.

Cercetarile au relevat ca un barbat, caruia politia i-a dat doar numele de familie - Zhang, a infiintat banca, la care le-a angajat pe fiica sa de 15 ani si pe doua colege ale acesteia.

"Daca venea cineva si vroia sa retraga bani, spuneau ca reteaua lor nu a fost pusa inca in functiune sau ca autoritatile nu au finalizat procedurile de aprobare. Nu lasau oamenii sa retraga bani", a declarat un purtator de cuvant al politiei.

Zhang a declarat, intr-un interviu acordat din spatele gratiilor, ca anterior a aplicat pentru a intra in reteaua unei banci comerciale, dar ca cererea sa nu a fost aprobata. Zhang a afirmat ca a restituit banii deponentilor.

Intr-un caz similar, o cooperativa de credit din mediul rural, in apropierea orasului Nanjing, s-a promovat anul trecut singura in categoria bancilor si a atras depozite de 32 de milioane de dolari promitand dobanzi de pana la 2% pe saptamana. Un om de afaceri a raportat cazul in ianuarie, dupa ce "banca" nu l-a lasat sa-si retraga economiile.