Coreea de Nord sustine ca se va "razbuna pe Statele Unite cu o forta extraordinara" daca SUA nu anuleaza exercitiile militare comune cu Coreea de Sud, programate sa inceapa luni, la 30 de kilometri sud de frontiera dintre cele doua Corei, informeaza Mediafax, citand CNN.

"Cu cat exercitiile militare comune Ulchi Freedom Guardian vor fi intensificate, cu atat (Coreea de Nord) va avea o reactie militara mai puternica", a declarat sambata un purtator de cuvant al Comisiei nationale de aparare (NDC) nord-coreene. "Armata si poporul din Republica Populara Democrata Coreeana nu mai sunt ceea ce erau in trecut, cand trebuia sa contracareze armele nucleare americane cu pustile", a precizat purtatorul de cuvant al NDC. El a adaugat ca, in prezent, Coreea de Nord "este puterea invincibila echipata cu cele mai recente mijloace ofensive si defensive, necunoscute de restul lumii".

Coreea de Sud a anuntat, miercuri, o serie de exercitii militare comune cu SUA, cu utilizare de arme grele si tiruri reale, ca raspuns partial la explozia de mine antipersonal imputata de Seul Phenianului.

"Aceasta va demonstra capacitatea noastra de a raspunde oricarui act de provocare, inclusiv agresiunilor tradatoare precum a fost atacul cu mina antipersonal", a declarat un purtator de cuvant al armatei sud-coreene.

Primul exercitiu va avea loc miercurea viitoare, iar ultimul la sfarsitul lunii august.

Aceste exercitii comune au provocat mereu furia Coreei de Nord si o escaladare a tensiunilor militare in peninsula. Phenianul le considera un fel de repetitie generala pentru o invazie asupra teritoriului sau.