Secretarul de stat american John Kerry a participat, vineri, la ceremonia de redeschidere a ambasadei americane la Havana, dupa 54 de ani de pauza in relatiile diplomatice dintre cele doua tari, anunta Mediafax. Vizita lui Kerry in Cuba este considerata una istorica, fiind prima unui sef al diplomatiei americane in aceasta tara din 1945 incoace. Kerry a ridicat drapelul Statelor Unite in fata cladirii ambasadei Statelor Unite, in prezenta a sute de diplomati americani, cubanezi si din alte tari.

Foto:

"Prieteni, nu este necesar un dispozitiv GPS pentru a intelege ca drumul spre izolare si indepartare pe care mergeau Statele Unite si Cuba nu era unul potrivit si ca venise momentul pentru o schimbare a directiei", a afirmat John Kerry. "In Statele Unite, acest lucru inseamna recunoasterea faptului ca politicile Statelor Unite nu sunt o menghina in care sa fie conturat viitorul Cubei", a adaugat oficialul american.

La ceremonie au asistat si cei trei militari americani care coborasera drapelul la inchiderea ambasadei Statelor Unite din Cuba, in cursul izbucnirii crizei, in anul 1961.

Redeschiderea ambasadelor este un pas important in sensul normalizarii relatiilor diplomatice si economice intre Statele Unite si Cuba dupa zeci de ani de ostilitati specifice Razboiului Rece. Statele Unite intrerupsesera relatiile cu regimul comunist cubanez in anul 1961.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anuntat in decembrie 2014 renuntarea la "abordarea politica desueta" de izolare a Cubei. In mai, Statele Unite au decis eliminarea Cubei de pe lista tarilor acuzate de sustinerea terorismului.

Totusi, fostul lider cubanez Fidel Castro a reamintit "numeroasele milioane de dolari" pe care, in opinia sa, Washingtonul le datoreaza Havanei in compensatie la embargoul impus din 1962 insulei comuniste, potrivit unui articol publicat de presa locala joi, cu o zi inaintea sosirii lui John Kerry.

In ciuda reconcilierii recente, Havana si Washingtonul reclama reciproc compensatii, de o parte pentru pierderile cauzate de embargoul economic, iar de cealalta pentru exproprierea bunurilor americane in cursul revolutiei cubaneze din 1959.