Primul reactor repornit marti in Japonia, dupa aproape doi ani fara energie nucleara, a inceput, vineri dimineata, sa genereze electricitate, a anuntat compania Kyushu Electric Power, informeaza AFP, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, exploatarea comerciala a energiei create de reactorul numarul unu al centralei Sendai (situata pe insula Kyushu) va incepe abia in septembrie, dupa o crestere graduala in forta si o verificare simultana a bunei functionari a acestei instalatii.

Potrivit imaginilor furnizate de companie, angajatii centralei au aplaudat atunci cand, la orele locale 09:00 (00:00 GMT), au pus in functiune fara probleme echipamentele pentru productia curentului, folosind caldura generata de reactia de fisiune atomica.

Toate reactoarele nucleare din Japonia au fost oprite in mod progresiv pentru lucrari de mentenanta de rutina, dupa accidentul de la Fukushima.

Dupa oprirea ultimelor doua, in septembrie 2013, niciun reactor nu a putut fi repornit din cauza intrarii in vigoare a mai multor norme mai severe cu privire la riscurile de catastrofa nucleara, accident aviatic sau atentat terorist.

Sendai 1 este primul tronson - si in prezent singurul - care a indeplinit toate conditiile tehnice si politice pentru a putea functiona.

Sendai 2, a doua unitate a aceleiasi centrale, ar trebui sa-i urmeze in scurta vreme, chiar daca cetatenii sunt descumpaniti si organizatiile antinucleare s-au opus unei reporniri, care, potrivit acestora, eludeaza riscurile seismice si vulcanice din aceasta regiune din sud-vestul arhipelagului.

Cu toate acestea, expertii estimeaza ca circa 30 de reactoare din Japonia ar putea fi reactivate, din totalul celor 43 cate numara tara.