Fondul Monetar International (FMI) asteapta ca europenii sa ia "decizii" legate de reducerea poverii datoriei Greciei inainte de a hotari daca va participa la noua sustinere financiara a tarii, a informat institutia joi, citata de AFP.

"Asteptam sa lucram cu autoritatile (elene) pentru a dezvolta programul (de reforme) mai detaliat si ca partenerii europeni ai Greciei sa ia masuri de reducere a poverii datoriei", a declarat sefa misiunii Fondului la Atena, Delia Velculescu, intr-un comunicat, potrivit Agerpres.

Aceasta declaratie intervine in momentul in care parlamentul grec trebuie sa aprobe un acord asupra noului plan de ajutorare de 85 de miliarde de euro, al treilea din 2010, in schimbul unor severe masuri de austeritate.

FMI, unul din principalii creditorii ai tarii alaturi de europeni, a luat parte la discutiile cu Atena, insa a facut cunoscut ca participarea sa financiara depinde, printre altele, de masurile europenilor pentru a face datoria greaca "sustenabila".

Numeroase tari europene, cu Germania in frunte, pretind participarea FMI la planul de ajutorare, dar se arata extrem de reticente la ideea de a relaxa datoria Greciei, situata la 170% din PIB.

"FMI (...) va lua in considerare acordare de fonduri suplimentare Greciei odata ce autoritatile vor adopta masuri privind programul (de reforme) si vor fi luate masuri legate de reducerea poverii datoriei", a subliniat Delia Velculescu.

Sefa misiunii FMI la Atena nu a precizat un termen exact, insa a indicat ca Fondul va lua o decizie in momentul "primei evaluari" a economiei elene in cadrul viitorului plan european de ajutorare.

Ministrii de finante ai zonei euro se vor intalni vineri la Bruxelles pentru a se pronunta asupra noului plan de ajutorare a Greciei, cu privire la care Germania a spus deja ca are "intrebari.