Premierul irakian, Haider al-Abadi, a calificat joi drept 'iresponsabila' sugestia exprimata de seful Statului-Major al armatei americane, generalul Raymond Odierno, care a lansat miercuri - cu doua zile inaintea retragerii sale din acest post - ideea impartirii Irakului in doua tari pentru a rezolva problemele provocate de rivalitatile aproape ireconciliabile dintre musulmanii sunniti si cei siiti, relateaza AFP, citata de Agerpres.

'Sunt afirmatii iresponsabile, ce reflecta necunoasterea realitatii irakiene', a raspuns premierul al-Abadi prin intermediul biroului sau de presa.

In opinia generalului Odierno, care a fost cel mai inalt gradat al armatei americane in Irak in perioada 2008-2010, o impartire a Irakului 'ar putea fi singura solutie' pentru a rezolva conflictul confesional, iar asa ceva 's-ar putea intampla'.

De altfel, o eventuala impartire a Irakului dupa criterii etnice si confesionale este un subiect foarte sensibil in aceasta tara, al carei guvern lupta cu ajutorul SUA sa recucereasca teritoriile controlate de gruparea jihadista Statul Islamic si sa salveze unitatea nationala.

Insa diviziunile sunt foarte profunde intre cele trei comunitati principale, respectiv sunnitii, siitii si kurzii. In timp ce kurzii au deja propria lor regiune autonoma in nord, siitii sunt concentrati in sud, iar sunnitii sunt raspanditi in vestul, nordul si centrul tarii, unele dintre regiunile in care acestia din urma sunt majoritari fiind in prezent ocupate de jihadisti.