Curtea Suprema a Rusiei si-a dat acordul cu privire la un decret al Kremlinului care clasifica drept secret de stat pierderile militare in timp de pace, o initiativa care vizeaza, in opinia adversarilor acesteia, sa disimuleze implicarea Moscovei in conflictul ucrainean, transmite AFP, citata de Agerpres.

Curtea Suprema a respins un recurs depus de militanti din opozitie si de jurnalisti contestand legalitatea decretul care urmareste, potrivit acestora, sa filtreze informatiile care sustin rolul jucat de armata rusa in estul Ucrainei, prada unui conflict care a facut peste 6.800 de morti in ultimele 18 luni.

Acest decret, semnat la sfarsitul lunii mai de presedintele Vladimir Putin, clasifica drept secret de stat "informatiile referitoare la pierderile inregistrate de armata (...) in timpul operatiunilor speciale pe timp de pace". Pierderile militare in timp de razboi erau deja pastrate secrete.

Divulgarea secretelor de stat este pedepsita in Rusia cu pana la patru ani de inchisoare.

Kievul si occidentalii acuza Rusia ca ii ajuta militar pe separatistii din estul Ucrainei si ca a trimis in zona trupe regulate, fapt dezmintit categoric de Moscova, care recunoaste numai prezenta unor "voluntari", persoane plecate la lupta din proprie initiativa.

Presa rusa si internationala, precum si militanti opozanti ai Kremlinului, au vorbit in repetate randuri despre inmormantari secrete in Rusia ale militarilor rusi ce si-ar fi pierdut viata in Ucraina. Mai multe interviuri ale unor fosti soldati si familiilor acestora au fost publicate in mass-media, iar informatii despre prezenta lor in Ucraina au fost colectate prin intermediul retelelor sociale.

In cursul sedintei Curtii Supreme, care a durat opt ore, s-a aratat ca decretul a fost propus guvernului de catre armata si serviciile de informatii, potrivit unuia dintre opozantii masurii in cauza, Ruslan Leviev.