Premierul islamo-conservator turc Ahmet Davutoglu a anuntat, joi, esecul negocierilor cu opozitia pentru formarea unui guvern de coalitie, indicand ca sunt "foarte probabile" alegeri anticipate, transmite AFP.

Ahmet DavutogluFoto: Agerpres / Tanjug

"Nu am reusit sa asiguram o baza propice pentru formarea unui guvern", le-a declarat el jurnalistilor, la Ankara, la finalul unei ultime intalniri cu seful social-democratilor, la Parlament.

In acest context politic incert, lira turceasca s-a depreciat cu 2% fata de dolarul american pe pietele financiare.

"(Noi) alegeri sunt astazi foarte probabile", a mai declarat Davutoglu, apreciind ca aceasta reprezinta "singura optiune" pentru tara si ca opinia publica turca este pregatita pentru aceasta eventualitate.

Davutoglu a facut aceste declaratii dupa o intrevedere cu Kemal Klicdaroglu, seful principalei forte de opozitie, Partidul Republican al Poporului (CHP), singura formatiune care nu a inchis usa unei aliante cu Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, provenit din miscarea islamista).

"Alegerile anticipate vor avantaja cel mai mult AKP", a apreciat Davutoglu, al carui partid, aflat la putere in Turcia din 2002, a pierdut majoritatea absoluta in Parlament in urma alegerilor legislative din 7 iunie, castigand scrutinul cu 40% din voturi.

Aceasta criza politica intervine in contextul in care Turcia a lansat luna trecuta un razboi pe doua fronturi: impotriva rebeliunii kurde a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) si impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) in Siria.

Potrivit criticilor presedintelui Erdogan, campania militara lansata impotriva PKK in sud-estul turc si nordul Irakului ar fi mobilizat din nou electoratul nationalist.