Candidatii anti-sistem, care se bazeaza pe nemultumirea generala a cetatenilor americani fata de status-quo si de lipsa de autenticitate a actualilor lideri politici, domina campania pentru nominalizarea la prezidentiale.Washington Postanalizeaza ascensiunea in sondaje a unor candidati precum Donald Trump, multi-miliardar si vedeta de televiziune, sau Ben Carson, care castiga teren separandu-se de sistemul politic si economic actual.

Donald TrumpFoto: learningannex.com

Aceasta ascensiune provoaca ingrijorari in randul candidatilor considerati pana recent favoriti pentru cursa prezidentiala, democrata Hillary Clinton si republicanul Jeb Bush.

"Foarte multi alegatori sunt extrem de frustrati in privinta modul traditional de a face politica, se simt pur si simplu dezamagiti de sistem. Aceasta furie a alegatorilor depaseste liniile partidelor, in sensul in care este directionata catre ceea ce oameni vad ca fiind o concentrare a bogatiei si puterii, in vreme ce ei sunt defavorizati", afirma Geoff Garin, consilier al super PAC-ul democratic Priorities USA Action, care sprijina candidatura lui Hillary Clinton, fostul secretar de stat in administratia Obama.

Washington Postcompara campania pentru nominalizarea unor candidati din sistem cu cea a unor candidati anti-sistem, care se distanteaza cat mai mult posibil de imaginea clasica a politicienilor si castiga puncte importante in sondaje.Rick Perry, guvernator al Texas-ului timp de 14 ani, se confrunta cu probleme serioase in finantarea campaniei sale, iar senatorul Lindsey Hill atinge abia 1% in sondaje, desi a reprezentat Carolina de Sud in Congres in ultimii 25 de ani. In contrast cu acestia se afla Ben Carson, un chirurg neurolog iesit la pensie, care a strans cea mai mare multime la intalnirea sa electorala din Des Moines, Iowa, dar si Carly Fiorina, care nu a facut parte niciodata din administratie, insa este apreciata ca avand un discurs republican remarcabil.

Insa, unul dintre candidatii cu cele mai multe sanse pentru nominalizarea la prezidentiale din partea republicanilor este tocmai un om anti-sistem, care eticheteaza alti politicieni ca fiind fie "prosti", fie "ratati", adica Donald Trump, multi-miliardar si vedeta de televiziune. Din partea democratilor, senatorul socialist Sanders aduna multimi insemnate la intalnirile sale electorale si a depasit-o, pentru prima data, pe Hillary Clinton in sondajele din statul New Hampshire.

"Exista o dorinta pentru autenticitate reala in politica. Oamenii simt ca acesti candidati sunt prea slefuiti, ca nu exista destula spontaneitate. Alegatorii doresc un presedinte care spune lucrurilor pe nume, este la acelasi nivel cu ei, insa nu trebuie neaparat sa fie si de acord cu el. Vad asta in Bernie Sanders si in Donald Trump, iar publicul rezoneaza foarte puternic cu ei", afirma Tad Divine, un expert politic democrat care-l consiliaza pe Sanders.

Washington Postscrie ca in ceea ce priveste dinamica dintre candidatul sistem si cel anti-sistem in randul partidului democrat, Hillary Clinton este mult mai precauta si nu raspunde amenintarilor populiste lansate de Sanders. Fostul secretar de stat in administratia Obama prefera sa isi prezinte agenda prezidentiala pentru reforma imigratiei, drepturile alegatorilor, reglementarea sistemului financiar si accesibilitatea financiara a invatamantului universitar. Insa, pentru prima data, un sondaj l-a aratat pe Sanders cu opt procente in fata lui Hillary Clinton in randul alegatorilor democrati din New Hampshire. Totusi, Clinton conduce in sondajele nationale, dar si statul Iowa, in vreme ce sprijinul electoral pentru Sanders se concentreaza in randul persoanelor cu o educatie superioara si a liberalilor albi, dar nu si a minoritatilor.

In acelasi articol, jurnalistii noteaza ca dinamica sistem si anti-sistem este mult mai pronuntata pentru nominalizarea candidatului republican la prezidentiale. Astfel, mai multe sondaje republicane il pun in frunte pe Donald Trump, in fata candidatului "sistem" Jeb Bush. Insa, in vreme ce media arata un interes considerabil lui Donald Trump, Jeb Bush atrage cea mai mare finantare.

Citat de Washington Post, expertul politic democrat Joe Trippi, care a condus campania prezidentiala a lui Howard Dean in 2004, sustine ca istoria este plina de exemple ale unor candidati anti-sistem, care au entuziasmat activisti, insa au ramas repede fara fonduri. Insa situatia este acum una diferita, outsider-ii reusesc sa-si mobilizeze suporterii si sa isi faca mesajul auzit prin intermediul retelelor de socializare. "Atat democratii, cat si republicanii, pierd controlul", afirma Trippi.