Statele Unite au folosit pentru prima data, miercuri, o baza din Turcia pentru a trimite avioane de vanatoare sa bombardeze pozitii ale gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) in Siria, a anuntat Pentagonul, citat de AFP.

"Astazi (n.r. miercuri), SUA au inceput misiuni cu pilot contra SI de la baza aeriana Incirlik din Turcia. Au fost desfasurate lovituri", a declarat comandantul Elissa Smith, purtatoare de cuvant a Pentagonului.

Pana acum, coalitia condusa de americani a folosit baza turca de la Incirlik numai pentru sa trimita drone in Siria, in timp ce avioanele sale decolau de pe port-avioane sau alte baze militare din regiune.

Membra a NATO, Turcia a refuzat pana acum sa participe la operatiunile contra SI, de teama de a nu favoriza actiunea kurzilor din Siria care lupta pe teren impotriva jihadistilor in apropiere de frontiera.

Dar, atentatul din 20 iulie de la Suruc (sud), care a facut 32 de morti si a fost atribuit SI, a schimbat situatia si a constrans Ankara sa-si schimbe strategia.