Statul Islamic (ISIS) afirma, miercuri, ca a decapitat un cetatean croat, rapit de jihadisti in apropiere de Cairo, pe 22 iulie. Gruparea terorista a distribuit pe internet, saptamana trecuta, un video care-l infatisa pe croatul Tomislav Salopek, insotit de un ultimatum de 48 de ore. Extremistii cereau, in schimbul vietii lui Salopek, eliberarea mai multor femei musulmane din inchisorile egiptene, fara a preciza numele acestora, potrivitAl Arabiya.

Miercuri, o poza, care ar infatisa corpul decapitat al cetateanului croat, a fost postata pe mai multe conturi de Twitter afiliate gruparii jihadiste, insotita de mesajul "Executia unui prizonier din Croatia - care a participat la razboiul impotriva Statului Islamic - ltimatumul s-a incheiat" .Autenticitatea fotografiei nu a fost inca verificata, scrieAl Arabiya.

Al Arabiya relateaza ca Tomislav Salopek lucra pentru compania franceza CGG si a fost rapit pe 22 iulie la circa 22 de kilometri vest de Cairo. Rapirea acestuia a provocat ingrijorari in randul strainilor care lucreaza pentru companii multinationale.

Executia cetateanului croat de catre Statul Islamic este primul astfel de incident care are pe teritoriul Egiptului. Autoritatile egiptene se confrunta cu jihadistii in estul Peninsulei Sinai, unde mai multe posturi de politie au fost atacate de insurgenti in ultimele luni.