Problema imigratiei tinde sa devina cea mai importanta criza careia trebuie sa-i faca fata Uniunea Europeana dupa criza economica. Din ianuarie, aproape 224.000 de imigranti au ajuns in Europa pe Mediterana. Mai mult de jumatate, 124 000 de oameni, sunt acum in insulele grecesti, mai ales Lesbos, Chios, Kos, Samos et Leros, arata cel mai recent bilant al Organizatiei ONU pentru refugiati.

Unele insule grecesti, precum Kos, sunt pline de refugiatiFoto: Captura YouTube

Potrivit acestor date, numarul refugiatilor care sunt acum in Grecia a crescut de 750 de ori de la inceputul anului, fata de aceeasi perioada a lui 2014.

"Marea majoritate" a celor care vin in Grecia sunt din tari care se confrunta cu incalcari ale drepturilor omului sau sunt macinate de conflicte, in special Siria, Afganistan, Irak. 63 la suta din numarul refugiatilor de la inceputul anului sunt sirieni, arata datele oficiale.

Numar record de imigranti, conditii mizere

Datorita distantei scurte dintre Turcia si insulele grecesti, contrabandistii ii inghesuie pe imigranti pe barci mici din cauciuc sau fibra de sticla. Ca urmare, politistii de frontiera trebuie sa se ocupe de un numar mare de incidente in fiecare zi, inclusiv numeroase operatiuni de cautare si salvare a celor care isi risca viata pentru un viitor nesigur in Europa.

Numai in iulie au intrat pe continent prin Grecia 50 000 de imigranti. Un numar record. Multi au nevoie de asistenta medicala de urgenta, de apa, hrana, adapost si informatii. Toti sunt epuizati. Infrastructura de primire, serviciile si procedurile de inregistrare sunt departe de nevoile reale. Nimeni nu ii intampina cu bucurie. Unii le reproseaza ca nu au ramas sa lupte la ei in tara, ceea ce ii dezamageste profund pe cei care sperau sa ajunga intr-o lume mai buna.

De exemplu, la un centru de refugiati improvizat la Kara Tepe, la aproximativ 5 km de orasul Mytilene, cel mai important de pe Insula Lesbos, aproximativ 50 de corturi albe au fost instalate de consiliul local care incearca sa faca fata valurilor de refugiati care vin in fiecare zi, scrie Reuters.

Cei putin 10 oameni se inghesuie sa doarma intr-un cort, in timp ce altii se ascund de canicula la umbra maslinilor, pe bucati de carton. Frecvent pot fi vazuti copii infometati care primesc cate ceva de mancare de la turisti.

Locurile de cazare sunt mult prea putine, iar cele 16 toalete sunt frecvent blocate, in pofida incercarilor autoritatilor de a mentine in zona curata.

Biroul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) a denuntat-o situatie "rusinoasa".

"Aceasta urgenta umanitara se intampla in Europa, si necesita un raspuns urgent din partea Greciei si Europei", a declarat Vincent Cochetel, directorul UNHCR al Biroului pentru Europa, care a fost recent in Grecia pentru a evalua criza refugiatilor din tara.

Comisia Europeana a cerut statelor membre sa-si respecte urgent angajamentele

"Un asemenea nivel de suferinta ar trebui si poate fi evitata. Autoritatile elene trebuie sa desemneze un organism unic de urgenta care sa coordoneze situatia si sa asigure un mecanism adecvat de asistenta umanitara", a adaugat Cochetel. Comisia Europeana a cerut statelor membre sa respecte urgent angajamente pe care si le-au luat, a declarat o purtatoare de cuvant: "Ne alaturam Frontex si facem apel catre statele membre sa vina cu resursele tehnice necesare cat mai repede posibil.

Am triplat fondurile disponibile pentru intarirea operatiunilor noastre Triton si Poseidon, dar acum avem nevoie ca statele membre sa asigure resursele tehnice astfel incat sa ne asiguram ca acesti bani pot fi folositi. (...) Asteptam acum ca vorbele sa fie urmate de actiuni concrete". Un apel comun au lansat si prim-vicepresedinte Comisiei Europene Frans Timmermans, Inaltul Reprezentant Federica Mogherini si Comisarul pentru migratie, grecul Dimitris Avramopoulos.

"Este usor sa plangi in fata televizorului vazand aceste tragedii, au spus cei trei intr-un comunicat comun. Este mai greu sa te ridici si sa iti asumi responsabilitatea. Fara actiuni concrete planurile Uniunii vor ramane doar vorbe goale". Ca raspuns premierul grec, Alexis Tsipras a cerut din nou solidaritate europeana. "Aceasta este o problema internationala, o problema europeana (...) care implica toate tari din UE si pe cele care refuza principiul solidaritatii" .

Tsipras a promis masuri de "imbunatatire a infrastructurii de primire a imigrantilor si a procedurilor de identificare" si a cerut UE sa ajute tara sa. Altfel, "tarile unde sosesc imigrantii pot deveni depozite de suflete umane, iar Mediterana, un cimitir".

Multi imigranti deja regreta ca au decis, in disperare de cauza, sa plece din tara lor. Conditiile sunt mai rele decat cele din tarile in curs de dezvoltare.

Bruxelles-ul a aprobat 2,4 miliarde de euro pentru actiuni de criza

Comisia Europeana a aprobat, luni, alocarea de 2,4 miliarde de euro in perioada 2014-2020 pentru a ajuta 19 tari, inclusiv Grecia si Italia, pentru a imbunatati capacitatea lor de primire a imigrantilor si securitatea frontierelor lor. Cei mai multi bani au primit Italia - 558 milioane de euro si Grecia - 474 milioane de euro.

Romania a primit 98,4 milioane de euro, iar celelate beneficiare sunt: Spania (521,8), Suedia (154), Ungaria (61,4), Bulgaria (72,7), Cipru (74), Austria (26,5), Estonia (35,2), Finlanda (52,9), Irlanda (9,2), Lituania (17,2) Luxemburg (7,5), Malta ( 74,6), Polonia (69,3), Portugalia (38,6), Slovacia 13) si Slovenia (41).

Decizia vine dupa ce Biroul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Refugiati a denuntat-o situatie "rusinoasa" si a cerut un raspuns de urgenta.