Comisia Europeana a aprobat luni o finantare de 2,4 miliarde de euro (2,6 miliarde dolari) reprezentand ajutoarele acordate timp de sase ani unor tari, mai ales Italia si Grecia, confruntate cu cresterea numarului de imigranti clandestini, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Italia va primi cea mai mare parte a ajutorului - aproape 560 milioane de euro, in timp ce Grecia va primi 473 de milioane.

Tensiunile au escaladat in acest an in timp ce mii de imigranti din Orientul Mijlociu si Africa incearca sa obtina azil in Uniunea Europeana, aminteste Reuters.

La Calais, de unde imigrantii incearca sa intre ilegal in Marea Britanie prin Eurotunnel din Franta, s-au inregistrat mai multe decese de imigranti in aceasta luna.

Marea Britanie a primit deja 27 milioane de euro de la Comisie ca ajutor de urgenta, cerut in martie. Franta va primi 20 de milioane de euro in cursul acestei luni.

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste doua tari nu a solicitat un ajutor suplimentar pentru securitate la Calais si nu va primi fonduri din programele de ajutor anuntate luni, noteaza Reuters.

"Suntem acum in masura sa acordam finantarea pentru programul national francez si Marea Britanie a primit deja prima plata din fonduri", a declarat Natasha Berthaud, o purtatoare de cuvant a Comisiei, intr-o conferinta de presa.

"Ambele programe vor gestiona, printre altele, situatia de la Calais".

Comisia intentioneaza sa aprobe 13 programe suplimentare mai tarziu in acest an, care vor fi apoi implementate de statele membre ale UE.