Ucraina a plasat sambata pe lista neagra un numar de 13 artisti considerati de Kiev "o amenintare pentru securitatea nationala", acuzandu-i ca i-au sustinut pe rebelii separatisti din est si anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Moscova, relateaza Agerpres citand AFP.

Gerard DepardieuFoto: Agerpres/AP

Acesti artisti, in mare majoritate actori si cantareti rusi, sunt acum interzisi la posturile de televiziune si de radio din Ucraina, a anuntat Ministerul ucrainean al Culturii, care a facut publica aceasta lista.

Printre cei 13 rusi de pe lista neagra se afla si actorul francez Gerard Depardieu, devenit cetatean rus in urma cu doi ani si declarat deja persona non grata in Ucraina la sfarsitul lui iulie.

Nici televiziunile si nici cinematografele nu au dreptul sa difuzeze filme in care apar actorii de pe lista neagra, a explicat pentru AFP purtatoarea de cuvant a ministerului, Darina Glouscenko, adaugand ca licentele pentru aceste filme vor fi revocate in curand de agentia ucraineana pentru cinema.

Interdictia va afecta inclusiv filme din epoca sovietica, printre care si cele in care apare fostul star din perioada URSS Mihail Boiarski, care figureaza pe lista intrucat guvernul de la Kiev ii reproseaza semnarea unei scrisori publice de sustinere a anexarii Crimeii, a precizat Darina Gluscenko.

De asemenea, cantecele artistilor rusi care se afla pe lista nu vor putea fi difuzate nici la radio, si nici la televiziune.

Astfel, legendarul Iosif Kobzon, acum deputat, supranumit "Frank Sinatra al URSS", este acum interzis pe posturile ucrainene, pe langa faptul ca este vizat de sanctiuni europene pentru sustinerea separatistilor prorusi.

Relatiile intre Ucraina si Rusia sunt la cel mai scazut nivel dupa anexarea Crimeii in martie 2014, urmata de rebeliunea prorusa din estul Ucrainei, despre care Kievul si statele occidentale sustin ca ar fi sustinuta militar de Kremlin. Conflictul armat s-a soldat deja cu peste 6.800 de morti in 16 luni.