Senatorul democrat Chuck Schumer, cea mai influenta voce a comunitatii evreiesti din Congresul american, s-a pronuntat joi impotriva acordului privind programul nuclear iranian, dand o lovitura dura presedintelui Obama, scrie AFP.

"Dupa ce l-am studiat in detaliu, am reflectat mult si m-am supus unei introspectii, am decis sa ma opun acordului si voi vota in favoarea unei motiuni de respingere", a scris senatorul, intr-un comunicat.

Este o lovitura pentru Barack Obama, care a lansat o vasta campanie de explicare, in incercarea de a convinge Congresul - unde adversarii sai republicani sunt majoritari - sa sustina acordul.

Acesta a fost incheiat la jumatatea lunii iulie dupa doi ani de intense negocieri ale marilor puteri cu Iranul, pentru a limita programul nuclear iranian la sectorul civil, in schimbul ridicarii sanctiunilor internationale.

Congresul ar urma sa voteze respingerea acordului, in septembrie. Presedintele Obama va recurge atunci la dreptul de veto si ar fi nevoie atunci de o majoritate de doua treimi - destul de putin probabila - pentru respingerea textului.

In comunicatul sau, Chuck Schumer a afirmat ca Iranul nu se va schimba si "ar fi mai bine sa fie lasate in vigoare sanctiunie, sa fie impuse altele impotriva unor tari si reluarea drumului dificil al diplomatiei".

Un alt democrat cu greutate din Camera Reprezentantilor, Eliot Engel, a anuntat si el ulterior ca se opune acordului, afirmand ca Iranul nu va respecta regula jocului.