Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a criticat "ineficienta" investigatiei in cazul avionului malaysian doborat in estul Ucrainei, reiterand ca formarea unui tribunal special ONU nu reprezinta un mecanism adecvat, informeaza site-ul agentiei DPA, citat de Mediafax.

"Crearea unui tribunal special poate fi folosita ca pretext pentru ascunderea ineficientei investigatiei coordonate de Olanda", a declarat Serghei Lavrov in Kuala Lumpur, unde participa la reuniunea Asociatiei Natiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN).

Rusia a blocat prin veto, saptamana trecuta, un proiect de rezolutie dezbatut in Consiliul de Securitate ONU privind crearea unui tribunal special pentru judecarea persoanelor responsabile de doborarea avionului de pasageri in estul Ucrainei.

"Consiliul de Securitate ONU nu poate constitui organisme de investigare sau de acuzare, iar doborarea avionului este o fapta penala", a argumentat Lavrov.

Avionul de pasageri al companiei Malaysia Airlines, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, s-a prabusit in estul Ucrainei pe 17 iulie 2014, provocand moartea celor 298 de persoane aflate la bord, dintre care 200 erau cetateni olandezi.

Proiectul de rezolutie fusese propus de tarile afectate cel mai mult de incidentul aerian - Olanda, Australia, Belgia, Ucraina si Malaysia.

Oficialii ucraineni si occidentali suspecteaza ca avionul de pasageri a fost doborat cu armament rusesc de insurgentii separatisti din estul Ucrainei.