Adversarii republicani ai lui Donald Trump l-au atacat imediat pe miliardar, in fruntea sondajelor pentru alegerile primare, din cauza schimbarilor sale de directie ideologica de-a lungul anilor, joi in prima dezbatere a sezonului electoral 2016 in Statele Unite, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Sapte dintre cei 17 candidati la alegerile primare au inceput o dezbatere dupa-amiaza la Cleveland in Ohio (nordul SUA), in timp ce 10 dintre cei mai bine plasati in sondaje, inclusiv Donald Trump, urmau sa discute separat mai tarziu, la 21.00 ora locala (1.00 GMT vineri).

Dar in ciuda absentei sale fizice la aceasta prima dezbatere, candidatii nu au pierdut timpul pentru a reaminti ca omul de afaceri a avut in trecut pozitii apropiate democratilor cu privire la avort sau necesitatea unui sistem national de sanatate publica.

"Am spus deja ca Donald Trump se foloseste de statutul sau de celebritate mai mult decat de conservatorismul sau", a declarat Rick Perry, care a fost facut idiot de Donald Trump. "Cum poti fi candidat la investitura republicana si sa vrei un singur sistem de sanatate?".

Fosta sefa de la Hewlett-Packard, Carly Fiorina, a dezvaluit ca Bill Clinton i-a telefonat lui Donald Trump chiar inainte ca acesta sa se lanseze in cursa alegerilor primare in iunie si ca miliardarul a contribuit financiar la campaniile electorale ale lui Hillary Clinton in trecut.

Donald Trump este cel mai bine plasat in sondajele de opinie in randul republicanilor, un simpatizant din patru fiind in favoarea sa. El a dat asigurari ca nu va cauta o lupta in dezbatere, dar daca este atacat, nu va ezita sa raspunda.

Omul de afaceri a aterizat cu cateva ore inaintea dezbaterii pe aeroportul din Cleveland, la bordul avionului sau Boeing 757, avand inscris numele sau.

El se va confrunta cu noua candidati dintre care fostul guvernator al Floridei Jeb Bush, fiul si fratele fostilor presedinti Bush.