Anul trecut, familia Quandt a trecut pe locul intai in topul celor mai bogati germani. Impreuna cu fiul sau Stefan si fiica sa Susanne Klatten (implicata acum cativa ani intr-un scandal de escrocherie sexuala), Johanna Quandt detinea, in 2014, o avere estimata la 31 miliarde de euro. Luni, octagenara multimiliardara a decedat la vila sa din Bad Homburg. Discretia bogatilor Germaniei e indeobste cunoscuta. Desi decesul a avut loc in 3 august, purtatorul de cuvant al familiei l-a facut cunoscut doua zile mai tarziu, in seara zilei de miercuri.

Johanna QuandtFoto: Wikipedia / Aegaeon

Johanna Maria Quandt s-a nascut la Berlin, in 21 iunie 1926. Dupa un studiu de calificare ca asistenta tehnico-medicala, ea a lucrat in anii 50 la biroul industriasului Herbert Quandt, devenind ulterior secretara sa personala. In 1960, cei doi s-au casatorit, Johanna devenind a treia sotie a lui Herbert Quandt, care a decedat douazeci de ani mai tarziu, in iunie 1982.

Dupa moartea sotului sau, Johanna a mostenit imperiul industrial al acestuia si a facut achizitii de noi participatii, pe care la finele anilor 90 le-a impartit cu copiii sai, Stefan Quandt si Susanne Klatten. Susanne s-a casatorit cu inginerul Jan Klatten, cu care are trei copii, in anul 1990. Sotul se pare ca n-ar fi stiut la casatorie de imensa avere a sotiei.

Apartinand unei familii de miliardari plina de secrete, Susanne Klatten traieste, impreuna cu sotul si familia, extrem de discret, si se spune ca n-a dat, in viata sa, decat un singur interviu. Acum sase ani insa, ea a fost centrul unui rasunator scandal de santaj sexual, despre care am relatat pe larg in articolul "Miliardara si escrocul".

Stramosii Quandt au venit pe la 1700 din Olanda stabilindu-se in nord-estul Germaniei, in Brandenburg. In 1883, Emil Quandt a preluat de la fostul sau sef o fabrica de prosoape, incepand sa produca uniforme militare. Fiul sau Gunther (1881-1954) i-a continuat business-ul, dezvoltandu-l si in alte directii, astfel ca el a facut o avere cu "Reichswoll-AG¬. Grupul sau de firme a devenit furnizor principal de uniforme, paturi, arme si munitie al armatei germane, in timpul primului razboi mondial.

In filmul documentar realizat in 2007 de televiziunea NDR sub titlul "Tacerea familiei Quandt" este abordat modul in care aceasta ar fi profitat de pe urma national-socialismului din Germania: afaceri cu statul nazist, muncitori adusi din lagarele de concentrare si pusi la lucru pana la exterminare, in conditii de mediu toxic. Gunther Quandt a scapat necondamnat de Tribunalul de la Nurnberg. Fiii acestuia, Harald (decedat in 1967) si Herbert (decedat in 1982) si-au impartit ulterior intre ei concernul mostenit (VARTA, IWKA, Daimler-Benz, BMW).

Azi, familia Quandt detine in totalitate sau are participatii la urmatoarele societati si holding-uri: Delton Gruppe, SKion GmbH , BMW AG (46,7 % in 2012), Altana AG, Datacard Group, Biologische Heilmittel Heel GmbH, Thiel Media GmbH, SGL Carbon, VARTA AG, IWKA AG, Gemalto NV, Nordex. Automobile, baterii, materiale plastice, produse chimice, farmaceutice, turbine eoliene, dar si carduri de sanatate, bancare sau pasapoarte electronice fac parte din paleta foarte larga de produse ale firmelor in care este implicata familia Quandt.

Averea Johannei Quandt este evaluata la 13,9 miliarde de dolari. Astfel, ea se situeaza in 2015 pe locul 77 din topul Forbes a celor mai bogati oameni din lume si pe locul opt in lista celor mai bogati 500 germani. La BMW, ea a detinut o participatie de 16,7%, fiind vreme de 11 ani (1986-1997) si vicepresedinta consiliului de administratie. In 2010 si 2011, dividendele incasate de familia Quandt doar de la BMW s-au ridicat la peste un miliard de euro.

Familia Quandt este cunoscuta ca sponsor de mare calibru al partidului crestin-democrat (CDU) si in trecut al liberalilor (FDP) din Germania, pe care in 2002 si 2003 i-a sprijinit cu 325.000 de euro. In anul 2008, donatia familiei catre partidele de centru-dreapta germane a fost de 300.000 de euro, iar in octombrie 2013, CDU a primit de la Johanna Quandt si copiii sai o donatie de 690.000 euro.

Johanna Quandt s-a angajat si in proiecte caritative, fondand in 1995 o fundatie care ii poarta numele, precum si fundatia Charite, impreuna cu clinica Universitatii Charite. Doi fosti presedinti ai CA de la BMW i-au adus azi un omagiu decedatei. Norbert Reithofer a vorbit despre ¬felul ei cald, omenos si necomplicat¬, iar Joachim Milberg a declarat ca a fost pentru el ¬o onoare sa o cunoasca pe Johanna Quandt si sa lucreze cu ea, vreme de multi ani¬.