Congresmenii americani s-au aratat "mult mai nelinistiti" in legatura cu acordul privind programul nuclear iranian, dupa o reuniune cu seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), a afirmat miercuri senatorul republican, Bob Corker, presedinte al Comisiei pentru afaceri externe, potrivit AFP, citat de Agerpres.

"Majoritatea membrilor au plecat cu mai multe intrebari decat inainte ca intalnirea sa aiba loc", a explicat Bob Corker jurnalistilor la finalul unei reuniuni de peste o ora cu Yukiya Amano, directorul AIEA, agentia care va supraveghea activitatile nucleare ale Iranului.

"Pot sa spun ca, din punctul meu de vedere, am parasit intalnirea mult mai nelinistit", a adaugat el.

Yukiya Amano a fost audiat in Congres, unde adversarii republicani ai presedintele Barack Obama sunt majoritari, cu scopul de a-i linisti in privinta acordului istoric incheiat la jumatatea lui iulie asupra programului nuclear iranian si in legatura cu care parlamentarii de la Washington trebuie sa se pronunte in septembrie.

"Nu ajungem sa ni se confirme nici macar ca vom avea acces fizic la (situl de la) Parchin", unde congresmenii suspecteaza Iranul ca a lucrat in trecut la dezvoltarea armei atomice, a subliniat Bob Corker.

Directorul AIEA trebuia sa vorbeasca despre doua aranjamente paralele incheiate intre AIEA si Teheran, pe langa acordul gasit cu marile puteri.

"Problema numarul unu a fost sa stim daca vom avea acces la aceste doua aranjamente, iar raspunsul a fost ", a tinut sa mentioneze senatorul republican David Perdue.

Wendy Sherman, director politic si numarul trei in Departamentul de Stat, care a citit aceste documente, urma sa faca miercuri o prezentare senatorilor, cu usile inchise.

Aceste elemente "nu ofera nici cea mai mica garantie" in ce priveste securitatea, a acuzat senatorul republican Ted Cruz, candidat la Casa Alba, care a asistat pentru scurt timp la discutii.

"Acest acord nu este fundamental diferit de faptul sa il chemi pur si simplu pe ghidul spiritual iranian, sa il intrebi daca (Iranul) dezvolta arma atomica, iar, daca raspunsul este negativ, sa il crezi pe cuvant", a lansat el jurnalistilor.

Yukiya Amano a recunoscut frustrarile congresmenilor, insa a apreciat ca are "obligatia legala de a proteja confidentialitatea" anumitor elemente.

Daca Congresul american da unda verde acordului, "activitatile nucleare ale Iranului vor fi reduse si vom avea in Iran cel mai solid proces de verificare", a adaugat el.