Putine parti ale lumii vor ramane neafectate de pietele financiare in scadere si de incetinirea economica ce zguduie China, dar companiile din tarile din afara nucleului dur al Europei ar putea sa scape cel mai usor.

In China cuplurile vor putea aplica pentru a avea al doilea copilFoto: istock.com

Tari de la periferia zonei euro, precum Spania, Italia sau Portugalia au o expunere relativ mica la cel mai mare motor al cresterii economice mondiale. Tari din nucleul monedei unice, precum Germania, Franta sau Olanda au insa legaturi mult mai stranse.

Cererea puternica din China a alimentat cresterea industriei auto germane, succesul imperiilor de moda si de lux din Franta si avansul solid din sectorul chimic si al bunurilor de capital din Olanda si Finlanda.

Iar investitiile facute de firmele din aceste sectoare au tot crescut.

Dar aceasta cerere se potoleste acum. Activitatea din fabricile chinezesti s-a restrans in iulie cu cel mai mare procent din ultimii doi ani, pietele financiare au cazut cu 30% de la mijlocul lunii iuniei si pana acum, iar cresterea economica ar putea sa scada curand sub 7%, pentru prima oara de la inceputul anului 2009.

“Germania are produse dorite de China. Dar avem parte de o scadere a comertului global, de o scadere a cresterii economice globale, iar Germania a profitat deja de avantajul unei monede mai slabe”, a declarat Reuters Stewart Richardson, partner al RMG Wealth Management din Londra.

“Germania sufera daca si China sufera. Asa ca pe bursele europene periferia performeaza mai bine decat Germania”, a adaugat Richardson.

Actiunile europene au fost destinatia preferata a investitorilor anul acesta, banii intrati provenind de pe pietele emergente si din Statele Unite. Un total net de 80 de miliarde de dolari a intrat in titluri de valoare europene anul acesta, potrivit estimarilor Bank of America Merrill Lynch.

Diferenta dintre tarile din nucleul zonei euro si cele de la periferia blocului monedei unice in privinta expunerii pe China se vede clar in fluxurile comertului exterior.

Circa 8 procente din exporturile Germaniei merg catre China, iar procentul in cazul Frantei si Finlandei este de circa 5%, apreciaza Marc Chandler, strateg al Brown Brothers Harriman din New York.

Spre comparatie, 3 procente din vanzarile externe ale Italiei, 2,5 din cele ale Spaniei si Irlandei si doar 2% din cele a Portugaliei iau calea Chinei.

Intr-o lista realizata de UBS cu cele mai expuse companii pe China, din cele 37 de entitati europene, doar 16 sunt in zona euro. Dintre acestea, 15 sunt din Germania, Franta, Finalanda si Olanda.

Retailer-ul spaniol Inditex este singura companie din asa-numita periferie a zonei euro ce apare pe lista. Si este aproape de coada listei, cu doar 10 procente din venituri provenind din China.

Constructorul german Daimler a prezentat o crestere de 54% a profitului operational in al doilea trimestru din 2015, pana la un record de 3,8 mld. euro, dar vanzarile de camionete si noile lansari ale modelelor de lux l-au ajutat sa sfideze incetinirea din China.

Ramane de vazut insa cat timp insa o mai putea face. Grupul rival Audi si-a redus estimarea privind vanzarile globale tocmai din cauza reducerii cererii din China, cea mai mare piata a producatorului de masini de lux.

Impactul chinezesc asupra pietei obligatiunilor guvernamentale europene a fost incetosat in iulie de criza elena, care s-a incheiat pana la urma cu o intelegere a Atenei cu creditorii sai internationali ce ar putea duce la un program de ajutor de multe miliarde pentru o Grecie cu cuferele goale.

Tot in iulie s-a consemnat si cea mai mare cadere lunara a bursei chinezesti de la criza financiara globala de la finalul anului 2008.

In aceasta luna cu evolutii de montagne russe, costul obligatiunilor tarilor de la periferia zonei euro a crescut mai repede decat in cazul celor germane, reducand diferenta de randament.

O cunoscuta butada spune ca daca Statele Unite stranuta, raceste intreaga lume. Va fi valabila butada si pentru China?

Dar daca “stranuta” Germania, ce se va intampla cu Batranul Continent?