Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank trebuie lichidate, deoarece nu au niciun viitor. Aceste institutii financiare nu au produse si nici clienti, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei, Dorin Dragutanu, dupa sedinta de miercuri aConsiliul Suprem de Securitate, potrivitUnimedia.

"Eu optez pentru lichidare acestor banci inca de cand a fost instituita administrare speciala. Ele nu au viitor, ele nu sunt viabile, nu au produse. Sunt niste banci zombi, trebuie inchise", a declarat Dragutan.

Guvernatorul BNM spune ca a transmis deja Comitetului National de Stabilitate Financiara planul de lichidare a celor trei institutii financiare.

"Eu am prezentat si un plan de lichidare a acestora. Din BEM trebuie sa fie transferate toate platile de pensii, dar si alte plati sociale, catre Posta Moldovei. Nu putem inchide banca fara ca oamenii sa cunoaste de unde isi pot ridica pensiile. Si in al doilea rand, de la BEM trebuie sa fie mutate si toate conturile trezoriale, fiindca daca lichidam banca si nu transferam conturile, blocam toata activitatea institutiilor publice", a daugat Dragutanu.

Dragutanu da asigurari ca depozitele persoanelor fizice si juridice vor fi in siguranta, iar costul maxim al lichidarii celor trei banci va fi de 14 miliarde de lei (circa 675 mil. euro).

Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, a facut public la inceputul lunii mai raportul societatii americane de audit Kroll privind dosarul care peste Prut a fost numit "Furtul Secolului", fiind acuzata pana acum disparitia din Republica Moldova a un miliard de dolari.

Numele omului de afaceri Ilan Shor si al grupului sau de firmeeste mentionat ca principal beneficiar al tranzactiilor dubioase efectuate la cele 3 banci care, potrivit raportului, ar fi controlate de Shor: Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank, arata sursa citata.