​In Pakistan, peste 200 de oameni au fost spanzurati in ultimele opt luni si alti 8.000 de oameni sunt condamnati la moarte, tara asiatica reluand executiile dupa sapte ani de pauza. BBC l-a intervievat pe Sabir Massih, calaul care a spanzurat aproximativ 50 de oameni in acest an. Meseria este o traditie in familia lui inca de acum un secol, iar Sabir spune ca nu are de ce sa-i para rau de cei pe care ii spanzura, fiindca acestia au fost condamnati. "Este o meserie ca oricare alta. Nu ma gandesc la nimic in timpul executiei, ci doar ca trebuie sa termin in maxim trei minute"

Pakistanul a decis la final de 2014, dupa un atentat ce a facut 141 de morti in Peshawar, ca va relua executiile, dupa sapte ani de pauza. De atunci, peste 200 de oameni au fost spanzurati, tara fiind intens criticata pentru numarul mare de oameni ucisi si pentru modul in care s-su desfasurat procesele.

Sabir Massih este calaul care a trimis la moarte aproximativ 50 de oameni si, intr-un interviu pentru BBC, povesteste despre meseria pe care membrii familiei sale au avut-o inca de acum aproape 100 de ani.

Sabir spune ca tatal sau l-a invatat acasa cum se leaga corect streangul la gat, iar la prima executie nu a avut emotii fiindca era asistat si a fost incurajat. El spune ca nu se pregateste in niciun fel inainte de o executie, ci doar trebuie sa aiba grija sa ajunga la timp la inchisoare.

I s-a pare o meserie cruda, il impresioneaza condamnatii? El spune ca nu se gandeste la nimic cand le pune cagula pe fata si face ultimele pregatiri "Am trei minute la dispozitie si trebuie sa am grija sa termin la timp". Calaul spune ca, in ultimele clipe, prizonierii sunt foarte calmi, insa cei care se considera nevinovati implora iertare pana in ultima frica. "Le vad fetele si imi dau seama ce gandesc. Unii abia pot merge pana la spanzuratoare".

El spune ca doi militanti islamici s-au imbratisat langa esafod "Cel in varsta i-a spus celui tanar: Simt apropierea Paradisului, spanzurati-ne cat mai repede, fecioarele ne asteapta".

Desi este o meserie socanta, calaul pakistanez spune ca nu are de ce sa-i para rau de ceea ce face fiindca oamenii au fost condamnati si sunt in inchisoare de ani buni, trecand prin toate etapele justitiei.

Se gandeste vreoadata acasa, in tacere, la oamenii pe care i-a spanzurat? "Nu, niciodata, nu am de ce sa ma gandesc. Am un hobby, cresc cocosi pentru lupte si abia astept sa ajung acasa sa-i vad".