Politia militara din Rio de Janeiro a ucis 1.519 de locuitori in ultimii cinci ani, potrivit unui raport al organizatiei Amnesty International, citat de The Guardian. Organizatia mai arata ca victimele sunt, cel mai adesea barbati de culoare tineri si saraci.

Favela Rocinha din Rio de JaneiroFoto: Wikipedia Commons - chensiyuan

In urma unei analize a datelor oficiale si stirilor din orasul care a gazduit Jocurile Olimpice, organizatie pentru drepturile omului a observat ca una din sase crime este faptuita de un ofiter de politie aflat la datorie, ca parte a unei "strategii a fricii" folosita de autoritati in comunitatile de tip "favela".

Amnesti International mai arata ca 75% dintre victimele inregistrate intre 2010 si 2013 au fost barbati tineri, de culoare, cu varste intre 15 si 29 de ani.

Majoritatea cazurilor au fost inregistrare ca "opunerea rezistentei urmata de moarte", ceea ce protejeaza faptasii de instantele civile. Amnesty International mai arata ca din cele 220 de cazuri de investigatii ale incidentelor, doar unul a dus la punerea sub acuzare a unui politist.

"Rio de Janeiro este povestea a doua orase. Pe de o parte, stralucirea si exuberanta menite sa imresioneze lumea, si pe de alta, un oras marcat de interventii politienesti represive care decimeaza o parte semnificativa a generatiei de barbati tineri, de culoare si saraci", a declarat Atila Roque, directorul Amnesty International Brazilia.

Raportul a fost dur criticat de autoritatile de la Rio.

Secretarul pentru securitatea de stat Jose Mariano Beltrame a acuzat raportul Amnesty International ca este "neglijent si inselator", pentru ca nu recunoaste ca nivelul crimelor a scazut si ca omorurile savarsite de politie au scazut si ele cu 85% in favelele unde au fost instalate unitati de politie pentru pacificare, un program care vizeaza recuperarea teritoriilor din mainile traficantilor de droguri. Beltrame a mai aratat ca studiul uita sa mentioneze ca politia a adoptat deja multi dintre recomandarile Amnesty international si foloseste la ora actuala mai putine arme de foc si munitie.