Cu cinci luni inainte de alegerile parlamentare, guvernul spaniol anunta cresteri de salarii si de cheltuieli sociale in proiectul de buget pentru 2016, dupa ani intregi de austeritate, scrie AFP.

Astfel,, bugetul anului viitor prevede cresteri in practic toate sectoarele: educatie (+9,3%), cultura (+7,6%), sanatate (3,6%), cercetare si dezvoltare (+2,2%). Salariile functionarilor, blocate din 2010, vor creste cu 1%, majorari fiind prevazute si pentru alocatiile pentru regiuni.

"Acest buget redistribuie societatii fructele eforturilor indeplinite", a declarat ministrul pentru Buget, Cristobal Montoro, in cadrul prezentarii proiectului de buget. Acesta prevede pentru anul viitor revenirea deficitului statului sub pragul de 3% din PIB, respectiv 2,8%.

Statul are in vedere si o reducere a impozitului pe venit, "in functie de marja de manevra bugetara", iar cheltuielile sociale vor creste cu 3,8%.

Aceste masuri sunt posibile gratie unei previziuni de crestere de 3,3% in acest an si de 3% anul viitor, care plaseaza Spania "in fruntea" zonei euro, a subliniat Montoro.

"Politica de austeritate ne-a scos din criza. Acest mandat a fost foarte dificil, dar am facut tot ce trebuia sa facem pentru ca Spania sa iasa din recesiune si sa revina la o noua perioada de prosperitate", a adaugat el.

Spania a intrat in 2008 in cea mai grava criza de la trecerea la democratie, din cauza izbucnirii bulei imobiliare, care a antrenat o rata a somajului record.

Criza a determinat explodarea deficitului, care a depasit 9% din PIB in 2011, si a antrenat taieri de circa 150 de miliarde de euro din cheltuielile statului. Aceasta austeritate a costat scump guvernul in termeni de popularitate, afectata si de izbucnirea mai multor scandaluri de coruptie.