Sanctiunile impuse Moscovei pe fondul crizei din Ucraine ar putea costa Rusia 9% din produsul sau intern brut, informeaza Fondul Monetar International, potrivit The Telegraph.

Economia Rusiei da semne de stabilizare dupa ce a inregistrat o scadere sub presiunea sanctiunilor financuare impuse de Occident si a masurilor de retorsiune luate de Moscova. Totodata, scaderea pretului barilului de petrol, un important produs de export pentru Rusia, a adaugat presiune asupra rublei si asupra finantelor guvernamentale.

"Efectele sanctiunilor in ceea ce priveste accesul la pietele financiare externe si noua tehnologie de investitii vor persista", a aratat Fondul, insumand rezultatele unei misiuni in luna mai.

Anul trecut tarile occidentale au impus restrictii care limiteaza finantarea internationala pentru marile banci si companii energetice ruse, precum si exporturile hi-tech pentru sectorul energetic. Rusia s-a razbunat interzicand majoritatea importurilor alimentare din Vest.

Fondul estimeaza ca efectul imediat al sanctiunilor si contra-sanctiuni a fost o scadere intre 1% si 1,5% din PIB, ajungand pana la 9% in urmatorii cativa ani. FMI avertizeaza ca aceste rezultate sunt bazate pe modele astfel incat sunt insotite de incertitudini semnificative.