Un diplomat suedez a fost expulzat de la Moscova in replica la o decizie similara care a vizat un diplomat rus din tara scandinava, a anuntat luni Ministerul suedez de Externe, citat de AFP.

'Autoritatile ruse ne-au informat ca un diplomat al ambasadei Suediei trebuie sa paraseasca tara. (...) Rusia a indicat cu claritate ca considera asta un raspuns la decizia Suediei de a expulza un diplomat rus', a mai spus purtatorul de cuvant al ministerului, Johan Tegel, citeaza Agerpres.

Nici numele si nici rangul vreunuia dintre cei doi diplomati in chestiune nu a fost furnizat.

Diplomatul rus a fost expulzat din cauza actiunilor 'care incalca Conventia de la Viena' ce reglementeaza relatiile diplomatice, a precizat Tegel, fara a furniza detalii nici asupra naturii acestor actiuni, nici asupra datei expulzarii.

'Tot ce pot sa spun este ca acest lucru s-a petrecut recent', a adaugat el.

Johan Tegel a precizat ca este prea devreme pentru a spune ce impact va avea decizia Moscovei asupra relatiilor dintre cele doua tari. 'Dar asta nu va ameliora starea relatiilor noastre', a spus el.

Ministrul suedez al apararii, Peter Hultqvist, a spus in iunie ca Suedia, tara nemembra a NATO, si-a accelerat manevrele in special in colaborare cu NATO, dupa aparitia unor informatii privitoare la un exercitiu rus care simula o invazie.

In Suedia si in regiunea baltica au aparut tensiuni in contextul in care Rusia are o atitudine tot mai agresiva, avioanele rusesti apropiindu-se sau violand spatiul aerian national sau pe cel al tarilor vecine.

In octombrie 2014, Suedia a efectuat ample cautari timp de opt zile in arhipelagul Stockholm pentru a gasi un submarin strain suspectat ca ar fi rus. O sursa militara a confirmat apoi ca un 'mini-submarin' a incalcat apele teritoriale ale Suediei, dar nu i s-a putut stabili tara de provenienta.

Centrul de cercetare american Cepa a publicat in iunie un raport care afirma ca Rusia a efectuat exercitii militare cu 33.000 de soldati in scopul antrenarii lor pentru o invazie a insulei suedeze Gotland din marea Baltica, in perioada 21-25 martie.

Expertii suedezi in securitate au minimalizat eventualitatea unei invazii, interpretand aceste exercitii comune drept semnul unei propagande sporite din partea Moscovei, noteaza AFP.