Reprezentantii Autoritatii de administrare a vietii salbatice si parcurilor nationale din Zimbabwe au dezmintit, duminica, informatiile potrivit carora Jericho, "fratele" leului Cecil, ucis luna trecuta in aceasta tara de un stomatolog american, a fost impuscat mortal in urma cu peste o saptamana, informeaza Mediafax citand AP.

Reprezentantii National Parks and Wildlife Management Authority din Zimbabwe au dat publicitatii o fotografie a unui leu numit Jericho, despre care spun ca a fost realizata duminica dimineata.

Intr-un comunicat al acestora se spune ca Jericho "este inca in viata si monitorizat" de Brent Stapelkamp, un cercetator de teren care urmareste miscarile leului cu ajutorul unei zgarzi pe care animalul o poarta.

In acelasi comunicat al Autoritatii de administrare a vietii salbatice si parcurilor nationale din Zimbabwe se arata ca Cecil si Jericho conduceau impreuna doua grupuri de lei, fiind parteneri intr-o "coalitie", fara a fi insa frati, asa cum s-a scris anterior pe retelele de socializare si in presa internationala.

Pe pagina de Facebook a unui grup numit Centrul de comanda pentru conservare din Zimbabwe a fost publicat, sambata, un mesaj in care se afirma ca Jericho a fost ucis sambata, la ora locala 16.00, o informatie preluata de mai multe publicatii occidentale si care a fost raspandita rapid pe Twitter.

Informatia a provocat o reactie de furie pe reteaua de socializare, unde iubitorii de animale si-au exprimat deja indignarea fata de uciderea ilegala, pe 1 iulie, a lui Cecil, un leu rar, cu coama neagra, care putea fi admirat adesea in Parcul National Hwange din Zimbabwe.

Autoritatea parcurilor naturale din Zimbabwe a impus sambata o interdictie pe termen nedefinit vanatorii organizate in afara rezervatiei naturale din care Cecil a fost ademenit si ucis pe 1 iulie.

O sursa de la Agentia parcurilor a declarat pentru Reuters ca un al doilea leu a fost ucis ilegal de un vanator strain, in Zimbabwe, pe 3 iulie. Aceasta informatie nu a fost confirmata de oficiali.

De la inceputul acestei saptamani, stomatologul american Walter James Palmer, care l-a ucis pe leul Cecil, a primit numeroase critici, dar si amenintari cu moartea. In orasul sau, Bloomington, aflat la periferia metropolei Minneapolis, doctorul Palmer este obligat sa ramana ascuns in vila sa luxoasa, pentru a evita furia localnicilor si a asociatiilor care militeaza pentru protejarea animalelor si a naturii.

Dupa ce oficialii din Zimbabwe au dezvaluit identitatea ucigasului leului Cecil, activistii au folosit motoarele de cautare online pentru a descoperi datele de contact ale doctorului Palmer si, apoi, retelele de socializare pentru a distribui informatii despre cabinetul lui stomatologic si familia sa, generand un val de furie pe internet, suficient de puternic pentru a-i anihila pur si simplu activitatea din spatiul digital.

In fata cabinetului doctorului Palmer, o slujba funerara in memoria leului Cecil s-a incheiat cu plasarea unui numar impresionant de trandafiri rosii si a catorva zeci de jucarii din plus - cele mai multe reprezentand animale din jungla - in fata usii incuiate a clinicii.

Vanatoarea de trofee, practica a unor vanatori bogati care platesc zeci de mii de dolari pentru a obtine permisul ce le da voie sa ucida animale salbatice protejate, reprezinta de multa vreme subiectul unor dezbateri globale. Sustinatorii vanatorilor, dar si unii dintre ecologisti spun ca, daca este realizata intr-un mod responsabil, vanzarea acelor permise scumpe unor vanatori interesati de animalele de talie mare si care au multi bani poate sa ajute programele de protejare a speciilor periclitate.

Un studiu din 2009, realizat de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii, a estimat ca vanatorii de trofee ucid aproximativ 600 de lei in fiecare an. In octombrie 2014, reprezentantii United States Fish and Wildlife Service au propus includerea leului african pe lista speciilor amenintate cu disparitia. In acest fel, autoritatile vor trebui sa stabileasca un ghid de practici in ceea ce priveste permiterea importurilor de trofee de vanatoare. Propunerea este analizata in aceasta perioada.

Cecil era monitorizat cu atentie de cercetatorii de la Universitatea Oxford inca din 2008, intr-un studiu ce vizeaza declinul populatiilor de lei africani, pentru a-i ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine amenintarile si riscurile cu care se confrunta aceste animale. Reprezentantii Wildlife Conservation Research Unit, divizie a Departamentului de Zoologie de la Universitatea Oxford, se temeau ca fratii adulti si puii lui Cecil vor fi ucisi de alti masculi adulti care vor incerca sa preia controlul asupra acelui teritoriu. Insa, dupa moartea lui Cecil, Jericho a fost cel care i-a preluat puii.

Dezbaterile referitoare la vanatoarea de trofee se poarta de multa vreme in randul activistilor pentru conservarea naturii si drepturile animalelor, fara sa ajunga insa intotdeauna in atentia publicului general. Atunci cand un barbat din Texas a platit 350.000 de dolari pentru a vana si ucide un rinocer negru (specie protejata) in Namibia, in acest an, valul de indignare a ramas la nivelul acestei comunitati de ecologisti. Insa moartea lui Cecil, un leu in varsta de 13 ani, care a fost gonit de pe teritoriul sau dintr-un parc national din Zimbabwe, a atins o coarda sensibila a opiniei publice.

Doctorul Palmer a platit aproximativ 54.000 de dolari pentru a vana acest animal, potrivit presei, iar, in 2009, a platit 45.000 de dolari la o licitatie organizata pentru a conserva habitatul elanilor din California. Numele lui a aparut in acel an in The New York Times, dupa ce a ucis un elan de la o distanta de 68,5 metri cu un arc, in incercarea de a stabili un nou record mondial la vanatoarea cu arcul.

Potrivit Zimbabwe Conservation Task Force, leul Cecil a fost vanat cu o arbaleta, dupa ce a fost gonit de pe teritoriul sau si, initial, ademenit cu mancare. Cecil, cunoscut de toti vizitatorii Parcului National Hwange din vestul statului Zimbabwe gratie coamei sale spectaculoase de culoare neagra, a fost doar ranit atunci cand a fost atins de o sageata. Vanatorii i-au luat urma timp de doua zile inainte de a-l ucide cu o arma de foc. Cecil a fost decapitat si jupuit, iar trupul lui neinsufletit a fost lasat sa putrezeasca.

Doi barbati din Zimbabwe, un fermier si un vanator profesionist, care au fost acuzati ca l-au ajutat pe doctorul Palmer, au aparut in fata unui tribunal, miercuri, fiind acuzati de braconaj. Oficialii din Zimbabwe spun ca si doctorul Palmer va fi cercetat pentru braconaj.