​Forţele pakistaneze de securitate l-au ucis pe comandantul Al-Qaida de rang înalt Umar Lateef şi au arestat-o pe soţia acestuia, într-un raid în ascunzătoarea acestora din provincia Balucistan (sud-vest), a anunţat duminică un ministru de la nivel local, relatează Mediafax, citand AFP. Forţele de securitate le-au luat în custodie şi pe cele două fiice minore ale cuplului, în urma acestui raid, în districtul Chaghi.

"Un important comandant Al-Qaida - şi anume Umar Lateef, un cetăţean pakistanez - a fost ucis într-o operaţiune a (filialelor) locale ale unor agenţii de securitate", a declarat Sarfraz Bugti, ministrul de Interne al provinciei.

El a precizat că soţia lui Lateef, Tayyaba - alias Fareeha Baji -, un frate şi două fiice, ambele în vârstă de până în cinci ani, trăiau în Chaghi de 8-10 luni, unde s-au mutat din provincia afgană de frontieră Nimruz.

"Lateef a fost un comandant de rang înalt Al-Qaida pentru regiunile pakistaneze Balucistan şi Punjab", a spus Bugti.

"Fratele său Bilal a reuşit să scape în timpul raidului, probabil în Afganistanul vecin", a adăugat el.

Porivit oficialului, Punjabul pakistanez a oferit o recompensă în valoare de două milioane de rupii (20.000 de dolari) pentru Lateef şi una în valoare de un milion de rupii pentru soţia lui, care era şefa aripii pentru femei a Al-Qaida în Punjab şi Balucistan.

Ministrul a declarat că Lateef a înfiinţat o reţea Al-Qaida, căreia îi superviza "activităţile teroriste şi le oferea facilităţi logistice şi de călătorie teroriştilor atât din Balucistan şi Punjabul pakistanez, cât şi din Afganistan".

Soţia sa era interogată de către oficiali din domeniul securităţii.

Al-Qaida anunţa în septembrie că deschide un nou capitol, prin contracararea extinderii pe subcontinentul indian a grupării jihadiste rivale Statul Islamic (SI), care controlează porţiuni vaste din teritoriile Irakului şi Siriei.

Pakistanul a lansat în iunie anul trecut o operaţiune militară majoră împotriva militanţilor talibani şi din cadrul Al-Qaida, în regiunile tribale din nord-vest.

Operaţiunea a fost intensificată în decembrie, după ce militanţi talibani au atacat o şcoală din Peshawar, unde au ucis peste 150 de persoane, majoritatea copii.