Premierul conservator in exercitiu Stephen Harper a anuntat duminica dizolvarea Camerei Comunelor din cadrul Parlamentului Canadei si organizarea de alegeri legislative in data de 19 octombrie, informeaza AFP.

"M-am intalnit cu guvernatorul general care a acceptat solicitarea mea de dizolvare a Parlamentului", a declarat Harper dupa intalnirea cu guvernatorul general David Johnston, reprezentantul reginei Marii Britanii Elisabeta a II-a , care detine si titlul de suverana a Canadei

"Aceste alegeri vor determina cine este mai bine plasat pentru a lua decizii dificile cu scopul de a asigura securitatea tarii noastre. O alegere nationala nu este un concurs de popularitate", a adaugat Harper intr-un atac direct impotriva adversarilor sai.

La putere din primavara lui 2006, Harper va incerca sa obtina un al patrulea mandat cu Partidul Conservator (PCC) in fata lui Thomas Mulcair, liderul Noului Partid Democrat (NPD, de stanga) si Justin Trudeay, liderul Partidului Liberal (PLC, de centru).

In ultimele sondaje, PCC si NPD sunt la egalitate, creditate cu circa 32% din intentiile de vot, in fata liberalilor creditati cu 25% din intentiile de vot.

Anuntul de dizolvare a Camerei Comunelor lanseaza oficial campania pentru alegerea a 388 de deputati, cu 30 mai decat in legislativul anterior, in cadrul unui scrutin majoritar uninominal intr-un singur tur.