Oamenii de afaceri greci au aratat duminica ca se asteapta ca ziua de luni sa fie una de pierderi masive, piata de valori de la Atena deschizandu-se dupa o pauza de cinci saptamani, in incercarea de a opri colapsul financiar al Greciei, scrie Reuters.

Criza din GreciaFoto: Agerpres/Xinhua

O combinatie intre tranzactionarile controlate, ingrijorarile cu privire la viitor si agravarea economiei Greciei ar putea duce luni la o scadere cu 2% sau mai mult a Indexului General al Atenei, arata traderii.

Tranzactionarea activelor grecesti in SUA in perioada in care bursa a fost inchis sugereaza acelasi lucru.

"Posibilitatea de a vedea chiar si o singura crestere in sesiunea de maine este aproape de zero", a declarat Takis Zamanis, trader-sef la Beta Securities.

Bursa se va deschide, luni dimineata, pentru prima data de la 26 iunie. Bursa a fost inchisa chiar inainte de impunerea controalelor asupra capitalului pentru a stopa plecarea euro din tara.

Acesta a fost rezultatul esecului de Greciei si al creditorilor sai, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, de a ajunge la un acord care sa aduca in economia Greciei bani contra reformelor.

De atunci, s-a ajuns la un acord, insa punerea sa in aplicare se poate dovedi dificila iar luptele politice de la Atena asupra regulilor bailoutului ar putea duce la elegeri parlamentare anticipate.

"Exista multe incertitudini cu privire la capacitatea guvernului de a semna (...) in timp util acordul precum si cu privire la eventuale alegeri anticipate", a mai aratat Zamanis.

Economia Greciei a inceput, de asemenea, sa piarda castigurile obtinute inainte ca Alexis Tsipras sa fie ales la conducerea guvernului pe o platforma anti-austeritate.

Comisia Europeana estimeaza ca Grecia va cadea inapoi in recesiune in 2015, urmand o contractate intre 2 si 4%, in conditiile in care abia a iesit dintr-o recesiune de sase ani.