Peste 19.000 de imigranti ar putea sa fie trimisi inapoi in Ungaria de catre Germania, Austria, Franta, Suedia si Cehia, in baza Acordului de la Dublin, a declarat ministrul Afacerilor Interne Sandor Pinter, relateaza MTI, citat de Mediafax.

Pinter raspundea astfel, in scris, vineri, unei interpelari din partea opozitiei cu privire la numarul de imigranti care urmeaza sa fie trimisi inapoi in Ungaria de catre alte state membre ale Uniunii Europene.

In total, 19.288 de solicitari au fost formulate catre autoritatea ungara in domeniul imigratiei, cele mai multe de catre Germania si Austria, a precizat el.

De asemenea, 66.788 de persoane au solicitat azil politic in Ungaria de la inceputul anului, afirma Pinter, adaugand ca peste 43.000 de proceduri au fost incheiate, deoarece solicitantii au parasit tara intre timp.

Aceste date sugereaza, in opinia sa, ca imigrantii au depus cereri similare in alte state si ca, in baza Acordului de la Dublin, ei pot fi trimisi inapoi in Ungaria.

State membre UE au trimis inapoi in Ungaria 780 de imigranti pana la 16 iulie, iar in cazul a 766 dintre acestia procedurile au fost demarate de autoritatile ungare. Dintre aceste persoane, 685 nu au asteptat o decizie cu privire la cazul lor, ci au parasit tara la scurt timp dupa ce au completat o solicitare, a mai precizat reprezentantul Guvernului ungar.

Pe de alta parte, centre de primire temporare urmeaza sa fie construite la Martonfa, in sudul Ungariei, si la Sormas, in sud-vest, potrivit unui decret publicat vineri in gazeta oficiala.

Un purtator de cuvant al Guvenului, Zoltan Kovacs, a declarat saptamana aceasta ca Executivul urmeaza sa realoce fonduri suplimentare, in valoare de 22,2 miliarde forinti (71,8 milioane de euro), pentru construirea gardului de la frontiera dintre Ungaria si Serbia si unor centre de plasare temporara a imigrantilor clandestini.