Avocatul sotiei si fiului lui Aleksandr Litvinenko, un fost spion rus asainat la Londra in 2006, a profitat de pledoaria sa finala in cadrul anchetei publice pentru a-l acuza pe presedintele rus Vladimir Putin ca a "ordonat personal asasinarea" acestuia, potrivit Mediafax.

Alexandr LitvinenkoFoto: Captura YouTube

Rusia a denuntat, fara nicio surpriza, ancheta publica efectuata de catre un judecator britanic, deschisa in ianuarie si care s-a incheiat vineri. Acum judecatorul Robert Owen urmeaza sa-si prezinte concluziile pana la sfarsitul anului, relateaza Le Monde in pagina electronica.

Potrivit avocatului familiei Litvinenko, Ben Emmerson, scrie The Guardian, exista suficiente probe cu privire la implicarea directa a presedintelui rus - si anume faptul ca poloniul este de origine ruseasca si legaturile unuia dintre acuzati, Andrei Lugovoi, cu Putin, constand in faptul ca ambii au facut parte din KGB (serviciile secrete ruse, care au devenit intre timp FSB).

Potrivit BBC, Ben Emmerson a declarat in finalul pledoariei ca responsabilitatea statului rus a fost dovedita "dincolo de orice indoiala rezonabila". Vaduva fostului spion rus, Maria litvinenko, a spus ca ea crede ca "asainii (sotului ei) si comanditarii lor" au fost "demascati"."Acest lucru nu s-ar fi putut intampla fara stiinta si consimtamantul domnului Putin", a subliniat ea.

Emmerson a declarat in timpul anchetei, potrivit BBC, ca Putin era un "despot de mana a doua tot mai izolat" si un "autoritarist alienat din punct de vedere moral". E a mai spus ca presedintele rus si aliatii sai sunt "implicati in mod direct in crima organizata".

"Clica personala" a lui Putin este "dispusa sa-i asasineze pe cei care le stau in cale", a adaugat avocatul. El a subliniat ca "daca statul rus este responsabil, Vladimir Putin este responsabil". "Nu in baza vreunei analogii a responsabilitatii pentru faptele altuia, ci pentru ca el personal a ordonat lichidarea unui inamic hotarat sa-l dea in vileag pe el si pe acolitii sai", a conchis el, citat de aceeasi sursa.

Politistii insarcinati cu ancheta nu au mers pana intr-acolo incat sa-l arate cu degetul pe Putin, dar nu au indepartat o eventuala responsabilitate a statului rus, scrie Le Monde.

Ministerul rus de externe a catalogat deja aceasta ancheta drept "selectiva" si "politizata". Moscova a condamnat "refuzul incapatanat" al judecatorului Owen de a audia "punctele de vedere ale serviciilor ruse competenete".

Ancheta publica a fost autorizata de catre Guvernul britanic in iulie 2014, pe cand armata rusa intensifica razboiul in estul separatist al Ucrainei. Ea are loc in urma unei anchete judiciare efectuate de catre acelasi judecator. Aceasta procedura i-a oferit acces la documente sensibile apartinand Guvernului britanic si serviciilor secrete, consultate cu usile inchise si care nu pot fi facute publice pana la sfarsitul anchetei.

Moscova nu i-a dat unda verde lui Kovtun sa se prezinte in fata instantei

Omul de afaceri rus Dmitri Kovtun, unul dintre principalii doi suspecti in asasinat, nu s-a prezentat prin videoconferinta, de la Moscova, in fata Curtii Regale de Justitie de la Londra, la inceputul saptamanii. El a afirmat ca nu poate sa depuna marturie pentru ca nu a obtinut unda verde de la autoritatile ruse. El i-a acuzat pe britanici ca nu i-au contactat pe omologii lor rusi.

Politia britanica, care analizeaza o posibila implicare a Kremlinului in acest caz, ii suspecteaza pe rusii Kovtun si Andrei Lugovoi - un fost membru al serviciului de protectie de la Kremlin, devenit deputat intre timp - ca l-au otravit pe Litvinenko, un opozant al regimului, intr-un mare hotel londonez pe 1 noiembrie 2006.

Dupa ce a baut un ceai cu ei, Aleksandr Litvinenko a inceput sa se simta rau si a murit trei saptamani mai tarziu otravit cu poloniu-210, o substanta radioactiva extrem de toxica si aproape nedetectabila.

"Aceste proceduri au incetat sa ma mai intereseze de mult timp, pentru ca am inteles ca sunt partinitoare si politizate", a reactionat Lugovoi, citat de agentia Interfax. "Ele nu ma mai intereseaza de cand autoritatile britanice au clasat ca secrete anumite elemente ale cazului, dupa care le-au declasificat in urma evenimentelor din Crimeea si prabusirii Boeingului malaysian (care efectua zborul MH370) in Ucraina", a adaugat el, apreciind ca acest caz nu face decat sa "prelungeasca stigmatizarea Rusiei".